nl fr en
Theater

Risjaar Drei

“Agge ne klootzak zoekt, ksallekikkem wel spelen.”

Risjaar is afstotelijk. Hij is prematuur geboren, onaf. Hij is misvormd, hij mankt en hij is lelijk als de nacht. Tijdens de Rozenoorlogen die plots uitbraken na de dood van Hendrik Vijf, heeft Risjaar als een beest gevochten voor zijn familie, aan de zijde van zijn broer Edwaar. En nu is Edwaar koning, dankzij een aantal brutale politieke moorden, uitgedacht door zijn kreupele broertje. Maar het einde van de oorlog brengt voor Risjaar niet de lang verhoopte rust.

Risjaar kent geen vrede. Zijn afkeer voor de mensheid, waar hij nooit echt bij zal horen, zit te diep gebakken. Er is integendeel iets geboren, iets aangewakkerd. Een inzicht. Een drift, een gewetenloze ambitieuze honger. Een mogelijkheid om boven zichzelf uit te stijgen: “Agge ne klootzak zoekt, ksallekikkem wel spelen.”

Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal brachten – na AUGUSTUS ergens op de vlakte – weer een mooie cast bij elkaar.

In het stuk Richard III schiep Shakespeare een van de meest memorabele monsters uit de literatuur. Wat hem mee zo aantrekkelijk maakt, is zijn bevrijde en ongegeneerd vrolijk tentoongespreide amoraliteit. Schaamteloze onmenselijke meningen klonken nooit zo lekker.

Risjaar Drei is een portret van een elite, een klein groepje machthebbers dat de politiek heeft gereduceerd tot een schaakspel in achterkamers en wandelgangen. De ideale voedingsbodem voor de sluwste, de handigste, de meest eloquente, de meest meedogenloze onder hen, om uit te groeien tot een perverse dictator. Macht als doel. Maar wat met die macht eens ze verworven is?

"Wat een tekst, wat een cast, wat een spel! (...) Trump haalt zeker niet het niveau van deze Risjaar. Zo sluw en zo intelligent."

"Dat de spanning gedurende de twee en een half uur durende opvoering geen moment verslapt, is een verdienste van de grote taalrijkdom, die schoonheid en raffinement puurt uit al wat lelijk en amorf is."

Jan-Jacob Delanoy in Cutting Edge **** , 27 maart 2017

"Antwaarps theater overgoten met een wellustig sausje van machtsgeilheid en topprestaties van een indrukwekkende cast."

Lotte Philipsen in Knack Focus **** , 17 februari 2017

"Peter Van den Begin schittert in koningsdrama Risjaar Drei."

"Peter Van den Begin wist Risjaar zodanig knap gestalte te geven dat we als publiek uiteindelijk toch niet anders konden dan een beetje te gaan houden van deze ongelooflijke tweezak en klootzak."

Sascha Siereveld in Concertnews **** , 19 februari 2017

"Risjaar Drei haalt de tijd terug dat theater nog om spelers draaide."

Wouter Hillaert in De Standaard **** , 20 februari 2017

"Het is zoals wel vaker bij Olympique Dramatique een stuk waarbij je met een goed gevoel naar buiten gaat. Topavond dus."

Koen Van Boxem in De Tijd , 21 februari 2017

"Peter Van den Begin vertolkt de titelrol en hij doet dat ijzersterk, met vet taalgebruik."

"Slapstick of tragedie? Olympique Dramatique verslikt zich met 'Risjaar Drei' in Shakespeare."

Ciska Hoet in De Morgen ** , 18 februari 2017

"Er valt veel over deze toneelavond te zeggen. Voorop en kort samengevat dat het een meesterstuk is. Vanwege de retorische brille. Om de kale verschrikking van de taal. Door het lepe venijn in het acteren van Peter Van den Begin. (...) Maar vooral torenen in deze krankzinnig inventieve regie van Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal de twee sleutelscènes van Risjaar met ‘zijn’ twee vrouwen boven alles uit."

Credits

tekst, regie

 • Stijn Van Opstal
 • Tom Dewispelaere

van

 • Olympique Dramatique

schrijver

 • Ellen Stynen

vrij naar

 • Richard III
 • Richard III van William Shakespeare
 • Risjaar Modderfokker den Derde

met

 • Jan Decleir
 • Jonas Vermeulen
 • Koen De Sutter
 • Marc Van Eeghem
 • Mieke De Groote
 • Nico Sturm
 • Sanne Samina Hanssen

scenografie

 • Stef Stessel

lichtontwerp

 • Stef Stessel

geluidsontwerp

 • Yves de Mey

kostuumontwerp

 • Ilse Vandenbussche

productie

 • Toneelhuis

Nieuws over ‘Risjaar Drei’

Artikel — 12 juni 2017

Toneelhuis Aan Zee!

Gastcurator Dirk Pauwels maakte het programma bekend van Theater aan Zee 2017: een uiterst divers programma waarbij de zorg voor een maatschappij zonder uitsluiting, ook binnen de kunsten, in vele geuren en kleuren doordeemstert. Toneelhuis is er present met maar liefst zes producties.

Artikel — 1 juni 2017

Peter Van den Begin genomineerd voor Louis d’Or voor zijn rol in Risjaar Drei!

Peter Van den Begin is door de Nederlandse Toneeljury genomineerd voor de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol voor zijn vertolking in Risjaar Drei. De voorstelling van Toneelhuis | Olympique Dramatique - in regie van Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal - werd bovendien geselecteerd voor het Vlaams én het Nederlands Theaterfestival 2017!
Ook De dingen die voorbijgaan, een coproductie van Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove, werd geselecteerd voor de twee Theaterfestivals. Proficiat!

 

Citaat — 23 januari 2017

"Ik sprong een gat in de lucht toen Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal me vroegen om Risjaar te spelen. Ik heb Jan Decleir al zien schitteren in die rol, en Pierre Bokma. En in Brooklyn heb ik een versie van het stuk gezien met Kevin Spacey. En nu mag ik, verdorie! Ik word daar euforisch van, als een kind dat voor het eerst sneeuw ziet."

Peter Van den Begin
Artikel — 10 januari 2017

Risjaar Drei: stamboom van de huizen van Lancaster en York

Richard III is een van Shakespeares vroege stukken, voor het eerst opgevoerd rond 1593. Shakespeare is nog jong – ongeveer 28 – maar hij schept meteen een van de meest memorabele monsters uit de literatuur. Richard III heeft sindsdien niets van zijn glans en aantrekking verloren. Wat hem mee zo aantrekkelijk maakt, is zijn bevrijde en ongegeneerd vrolijk tentoongespreide amoraliteit. Schaamteloze onmenselijke meningen klonken nooit zo lekker.

Reacties (125)

Anemie vercruyssen — 15 februari 2018

Beste
Zijn er in 2018 nog voorstellingen van Risjaar Drei?
Danke
Anemie vercruyssen

Corrie Berende — 9 december 2017

Goedenacht,
Ik hoorde loven verhalen over Risjaar Drei. Waar zou ik deze voorstelling in 2018 kunnen zien?
Hartelijke groet,

Corrie Berende
Hoofddorp-Haarlem-Amsterdam

Toneelhuis — 11 december 2017

Beste, voorlopig zijn er geen extra speeldagen van Risjaar Drei gepland.
Als u zich aanmeld voor onze nieuwsbrief dan houden we u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en weet u meteen wanneer er extra voorstellingen gepland worden.
Beste groet vanwege Toneelhuis

Laat hier uw vragen en reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties