nl fr en

Risjaar Drei: stamboom van de huizen van Lancaster en York

Richard III is een van Shakespeares vroege stukken, voor het eerst opgevoerd rond 1593. Shakespeare is nog jong – ongeveer 28 – maar hij schept meteen een van de meest memorabele monsters uit de literatuur. Richard III heeft sindsdien niets van zijn glans en aantrekking verloren. Wat hem mee zo aantrekkelijk maakt, is zijn bevrijde en ongegeneerd vrolijk tentoongespreide amoraliteit. Schaamteloze onmenselijke meningen klonken nooit zo lekker.

Maar het stuk is meer dan een karakterschets van een psychopaat in wording. Het is vooral een portret van een elite, een klein groepje machthebbers dat de politiek heeft gereduceerd tot een spel, een schaakspel in achterkamers en wandelgangen. Uit verband gespeeld door onderlinge strijd en ambitie vormt dit de ideale voedingsbodem voor de sluwste, de handigste, de meest eloquente, de meest meedogenloze onder hen, om uit te groeien tot een perverse dictator. 

Regisseurs Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal maakten voor u een aanschouwelijk overzicht van alle hoofdrolspelers. Zo kan u zich alvast voorbereiden! De basis voor deze stamboom komt uit Richard III (Willy Courteaux). Klik hier voor een hoge resolutieversie van de stamboom.

rolverdeling:
Peter Van den Begin = Risjaar Drei
Sanna Samina Hanssen = Anna / Kleine York
Jan Decleir = Margareta / Catesby / Tyrrel
Mieke De Groote = Elisabeth
Jonas Vermeulen = Rivers / kroonprins Junior / burgemeester
Koen De Sutter = Buckingham
Nico Sturm = Hertogin van York / George / Hastings
Tom Dewispelaere/Stijn Van Opstal = Keuning Eddy / Stanley

Ook interessante producties: