nl fr en

Olympique Dramatique

Olympique Dramatique wordt in 1999 opgericht door Tom Dewispelaere, Ben Segers, Stijn Van Opstal en Geert Van Rampelberg als spelerscollectief dat zijn eigen ding wil doen, los van een regisseur. Sinds 2006 is het collectief vast Toneelhuismaker.

Tom Dewispelaere, Ben Segers, Stijn Van Opstal en Geert Van Rampelberg richten in 1999 hun spelerscollectief Olympique Dramatique vanuit de behoefte om, los van een regisseur, hun eigen ding te doen. Hun eerste stukken, waaronder De Krippel, De kale zangeres, De Jossen en The Lieutenant of Inishmore, zijn fysiek en brutaal, met veel humor, virtuoze taalbrouwsels en geweld. Kort daarna gaat Olympique Dramatique nieuwe uitdagingen aan. De groep waagt zich met Adams appels aan een musical; voor Kunstminnende heeren vertrekken ze voor het eerst niet van een bestaande tekst. Ze zoeken ook de confrontatie op met een regisseur: De geruchten maken ze met Guy Cassiers, Titus Andronicus met Raven Ruëll, In de strafkolonie / Het hol met Bart Meuleman, Het litteken lip met Pieter De Buysser en Bij het kanaal naar links van Alex van Warmerdam.

Maar zelf maken en regisseren blijft de rode draad: Tom Dewispelaere bewerkt Onvoltooid verleden van Hugo Claus. Hij maakt en speelt de voorstelling samen met Jan Decleir. Ze wordt geselecteerd voor het Theaterfestival 2012. De andere Olympiquers creëren in datzelfde seizoen 2011-2012 Van de Velde, een nieuw theaterstuk rond de figuur van de Antwerpse schrijver Roger Van de Velde die na een stormachtig leven vol alcohol en verslaving en een jarenlange internering tragisch overleed.

In 2012-2013 komt het hilarische Niets Is Onmogelijk tot stand, een coproductie tussen Olympique Dramatique en Lazarus gebaseerd op De zelfmoordenaar van Nikolaj Erdman. In het seizoen 2013-2014 creëren ze met het ‘oercollectief’ STAN Het wijde land. In 2014-2015 maakten ze samen met KVS en NTGent de succesproductie AUGUSTUS ergens op de vlakte. In het seizoen 2015–2016 creëren ze opnieuw een voorstelling met Alex van Warmerdam: Het Gelukzalige. In 2016-2017 maken ze Risjaar Drei, een regie van Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal met een absolute topcast, een productie die de zalen overal te lande doet vollopen.

In het seizoen 2017-2018 zijn de acteurs van Olympique Dramatique te zien in zowel Poquelin II als JR, in een regie van FC Bergman, twee producties waarin Olympique Dramatique tevens coproducent is. Kunst (1998) wordt hernomen in de Bourla.

In het seizoen 2018-2019 trakteert Olympique Dramatique het publiek op een aantal hernemingen: Risjaar Drei, Het litteken lip en Poquelin II.

Producties van/met ‘Olympique Dramatique’

Nieuws over ‘Olympique Dramatique’

Artikel — 5 oktober 2018

Liefde voor het woord

Een gesprek met Jolente De Keersmaeker &Frank Vercruyssen (STAN) en Tom Dewispelaere & Stijn Van Opstal (Olympique Dramatique) naar aanleiding van Poquelin II en Risjaar Drei.

Artikel — 22 augustus 2018

PLATINA én Poquelin geselecteerd voor Theaterfestival Vlaanderen én Nederland, Yvonne te zien in Circuit X!

Abke Harings PLATINA: "kwetsbare menselijkheid die indruk maakt."

Poquelin II: "een prachtige ode aan het meest precaire beroep in ons theaterbestel, dat van de toneelspeler/-ster zelf."

Yvonne, prinses van Bourgondië van Timeau De Keyser & Tibaldus: "Het absurde universum van Gombrowicz krijgt in de handen van deze jonge makers een frisse en speelse update."

Artikel — 1 juni 2018

TONEELG(E)RUIS EDITIE #12

De 12de editie  van Toneelg(e)ruis is uitgebreid geworden. Veel interviews. Veel informatie. Veel invalshoeken. Een rode draad is moeilijk te vinden. Of misschien toch niet? Opvallend veel bijdragen gaan immers expliciet over hoe de theatermaker zich tot de werkelijkheid verhoudt. Die werkelijkheid is groot en complex en confronteert ons met enorme uitdagingen.

Artikel — 14 februari 2018

Olympique Dramatique bestaat 20 jaar!

'Twee decennia na hun afstuderen staan de acteurs van Olympique Dramatique opnieuw op de planken met hun masterproject Drie kleuren wit. De voorbije twintig jaar ontpopten de Onstuimige Honden van het theater zich tot Onstuimige Huisvaders met een indrukwekkend palmares. Licht uit, spot aan. 'Ons land is te klein om niet samen te werken.' '

Meer nieuws