nl fr en

Olympique Dramatique

Olympique Dramatique wordt in 1999 opgericht door Tom Dewispelaere, Ben Segers, Stijn Van Opstal en Geert Van Rampelberg als autonoom spelerscollectief. Sinds 2006 is het collectief vast Toneelhuismaker. Hun eerste stukken, waaronder De Krippel en The Lieutenant of Inishmore, zijn fysiek en brutaal, met veel humor, virtuoze taalbrouwsels en geweld. Ze portretteren gesloten op zichzelf terug geplooide leefgemeenschappen. Olympique Dramatique werkt met wisselende en wederkerende zielsverwante spelers, gaat samenwerkingen aan met andere collectieven of stelt zich ten dienste van begeesterende regisseurs met urgente verhalen; maar steeds met de toneelspeler centraal. Gaandeweg groeit de liefde voor stevige repertoirestukken die floreren bij een aandachtige acteursregie: het succes van het recente Risjaar Drei is daarvan het ultieme bewijs. De nieuwe voorstelling van Olympique Dramatique, Angels in America, wordt gemaakt door Tom Dewispelaere en Stijn van Opstal.

Tom Dewispelaere, Ben Segers, Stijn Van Opstal en Geert Van Rampelberg richtten Olympique Dramatique op vanuit de behoefte om, los van een regisseur, hun eigen ding te doen. Hun eerste stukken, waaronder De Krippel, De kale zangeres, De Jossen en The Lieutenant of Inishmore, zijn fysiek en brutaal, met veel humor, virtuoze taalbrouwsels en geweld. Kort daarna gaat Olympique Dramatique nieuwe uitdagingen aan. De groep waagt zich met Adams appels aan een musical; voor Kunstminnende heeren vertrekken ze voor het eerst niet van een bestaande tekst. Ze zoeken ook de confrontatie op met een regisseur: De geruchten maken ze met Guy Cassiers, Titus Andronicus met Raven Ruëll, In de strafkolonie / Het hol met Bart Meuleman, Het litteken lip met Pieter De Buysser en Bij het kanaal naar links van Alex van Warmerdam.

Maar zelf maken en regisseren blijft de rode draad: Tom Dewispelaere bewerkt Onvoltooid verleden van Hugo Claus. Hij maakt en speelt de voorstelling samen met Jan Decleir. Ze wordt geselecteerd voor het Theaterfestival 2012. De andere Olympiquers creëren in datzelfde seizoen 2011-2012 Van de Velde, een nieuw theaterstuk rond de figuur van de Antwerpse schrijver Roger Van de Velde die na een stormachtig leven vol alcohol en verslaving en een jarenlange internering tragisch overleed.

In 2012-2013 komt het hilarische Niets Is Onmogelijk tot stand, een coproductie tussen Olympique Dramatique en Lazarus gebaseerd op De zelfmoordenaar van Nikolaj Erdman. In het seizoen 2013-2014 creëren ze met het ‘oercollectief’ STAN Het wijde land. In 2014-2015 maakten ze samen met KVS en NTGent de succesproductie AUGUSTUS ergens op de vlakte. In het seizoen 2015–2016 creëren ze opnieuw een voorstelling met Alex van Warmerdam: Het Gelukzalige. In 2016-2017 maken ze Risjaar Drei, een regie van Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal met een absolute topcast, een productie die de zalen overal te lande doet vollopen.

In het seizoen 2017-2018 zijn de acteurs van Olympique Dramatique te zien in zowel Poquelin II als JR, in een regie van FC Bergman, twee producties waarin Olympique Dramatique tevens coproducent is. Kunst (1998) wordt hernomen in de Bourla.

In het seizoen 2018-2019 trakteert Olympique Dramatique het publiek op een aantal hernemingen: Risjaar Drei, Het litteken lip en Poquelin II. Van Poquelin II tourt bovendien vanaf mei 2019 ook een Franse versie.

 In het seizoen 2019-2020 staat niets minder dan het epische Angels in America op stapel: Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal tekenen voor de bewerking en de regie. Samen met een topcast willen zij deze hedendaagse klassieker neerzetten als een ode aan het vermogen van de mens om zich aan te passen en te overleven, als een pleidooi voor de kracht en de troost die de liefde in zich draagt.

Producties van/met ‘Olympique Dramatique’

Nieuws over ‘Olympique Dramatique’

Artikel — 7 juni 2019

Ernst Löw is Sokrates

Op vraag van tg Stan en Olympique Dramatique brengt acteur en schrijver Ernst Löw aansluitend na de laatste voorstelling van Poquelin II in de Bourla de Apologie van Socrates. Een tekst die na de recente verkiezingen eens te meer de vinger op de wonde legt en doet nadenken over politiek, populisme, democratie en menselijkheid.

Artikel — 10 mei 2019

Een Lip met een geschiedenis!

Het litteken lip is een intrigerende combinatie van ongecompliceerd spel en een raadselachtige, poëtisch-filosofische tekst.
De voorstelling werd gemaakt door LAMPE, met de steun van Haute Coiffure, Monty en de Vlaamse Gemeenschap. De originele voorstelling werd gespeeld door Adriaan Van den Hoof, Wouter Hendrickx en Geert Van Rampelberg.

Artikel — 5 oktober 2018

Liefde voor het woord

Een gesprek met Jolente De Keersmaeker &Frank Vercruyssen (STAN) en Tom Dewispelaere & Stijn Van Opstal (Olympique Dramatique) naar aanleiding van Poquelin II en Risjaar Drei.

Artikel — 22 augustus 2018

PLATINA én Poquelin geselecteerd voor Theaterfestival Vlaanderen én Nederland, Yvonne te zien in Circuit X!

Abke Harings PLATINA: "kwetsbare menselijkheid die indruk maakt."

Poquelin II: "een prachtige ode aan het meest precaire beroep in ons theaterbestel, dat van de toneelspeler/-ster zelf."

Yvonne, prinses van Bourgondië van Timeau De Keyser & Tibaldus: "Het absurde universum van Gombrowicz krijgt in de handen van deze jonge makers een frisse en speelse update."

Meer nieuws