Project

Celebrating Nana Yaa Asantewaa

Het verhaal van de Ghanese strijdster Nana Yaa Asantewaa intrigeert.  Wie is ze? Wat heeft ze betekend? En wat is haar nalatenschap?
Toneelhuismaker Gorges Ocloo onderzocht in Ghana hoe het verhaal over Nana Yaa Asantewaa en haar heldhaftige strijd om de Golden Stool, troon en trots van het Asantevolk in Ghana, doorleeft in de maatschappij. Hij stelde vast hoe complex de erfenis van Nana Yaa Asantewaa is, weinig mensen kennen écht haar verhaal. Met zijn AfrOpra deelt Gorges met een cast van tien vrouwelijke performers zijn muzikale, energieke bijdrage. 

In samenwerking met studenten Theater, Film en Literatuurwetenschappen van de UA  gaan we dieper in op thema's en invloeden van de voorstelling The Golden Stool, or The Story of Nana Yaa Asantewaa. Wie vertelt welk verhaal? Hoe komen de grote verhalen tot stand en wat voor impact hebben deze op de wereld? Hoe zorgen we dat onderbelichte verhalen juist worden verteld, hun impact kunnen maken en welke rol speelt muziek, dans, kunst en literatuur daarin? Hoe verhouden we ons nu tot oorspronkelijke tradities en kunstvormen?

Alle Activiteiten

Meer over ‘Celebrating Nana Yaa Asantewaa’

Wals in combat boots  Lees • 24 april 2023

Wals in combat boots 

Gorges Ocloos muzikale verbeelding in The Golden Stool, or The Story of Nana Yaa Asantewaa