Foyergesprek

Foyergesprek: Celebrating Nana Yaa Asantewaa

Een panel van diverse gasten gaat in gesprek over onderbelichte verhalen over vrouwen.

Storytelling staat centraal. Wie vertelt welk verhaal? Hoe komen de grote verhalen tot stand en wat voor impact hebben deze op de wereld? Hoe zorgen we dat onderbelichte verhalen juist worden verteld, hun impact kunnen maken en welke rol speelt muziek, dans, kunst en literatuur daarin? Hoe verhouden we ons nu tot oorspronkelijke tradities en kunstvormen?

Toneelhuismaker Gorges Ocloo onderzocht in Ghana hoe het verhaal over Nana Yaa Asantewaa en haar heldhaftige strijd om de Golden Stool, troon en trots van het Asantevolk in Ghana, doorleeft in de maatschappij. Hij stelde vast hoe complex de erfenis van Nana Yaa Asantewaa is, weinig mensen kennen écht haar verhaal. Met zijn AfrOpra The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa, deelt Gorges met een cast van tien vrouwelijke performers zijn muzikale, energieke bijdrage. Samen met een performer uit de cast, Titilayo Oliha, vertelt hij over het maakproces en de ervaring om dit verhaal te belichamen. 

Voor de gelegenheid van deze voorstelling heeft Gorges Ocloo zich beroemde aria’s uit het klassieke Westerse operarepertoire toegeëigend. Muzikaal dramaturg Katherina Lindekens (Opera Ballet Vlaanderen) vertelt over deze muzikale confrontatie tussen Europa en Afrika.

Met Alara Adilow, schrijfster van proza en poëzie, gaan we in gesprek over de dialoog tussen tekst en politiek, maatschappij en verbeelding. Ze zal het gesprek verrijken met voordrachten van teksten uit haar bundel Mythen en Stoplichten, bekroond met de Herman de Coninckprijs 2023. 

Tetty Kayembe is mede-oprichter van Nana Benz Antwerpen, een multidisciplinair collectief dat zich focust op educatie en entertainment rondom diaspora identiteit. Samen gaan we in gesprek over dit begrip, de praktijk van het collectief en over de oorspronkelijke beroemde zakenvrouwen van Nana Benz. Met de succesvolle handel in textiel hebben zij sinds de jaren 1960 een belangrijke positie in de politiek en economie van Togo en daarbuiten.  

Meer over de gastsprekers

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. zaterdag 29 april 2023 — 16u00 — Bourla - De Foyer, Antwerpen

Meer over ‘Foyergesprek: Celebrating Nana Yaa Asantewaa, sharing stories of women’

Ook interessante producties