Guy Cassiers met Grensgeval én Le sec et l'humide te gast op het 71ste Festival d'Avignon!

Het 71ste Festival d’Avignon draait op volle toeren. Guy Cassiers is dit jaar uitgenodigd met maar liefst twee voorstellingen: Grensgeval en Le sec et l'humide.

Grensgeval

Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek schreef in 2013 Die Schutzbefohlenen als reactie op het steeds schrijnender wordende vluchtelingenprobleem in Europa. Een profetische tekst over migratie. Guy Cassiers maakt de voorstelling met vier acteurs en met zestien studenten dans van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. De Franse choreografe Maud Le Pladec staat in de voor de choreografie.

Grensgeval ging in première in Antwerpen op 4 mei 2017 en toerde dan in Vlaanderen en Nederland. De voorstelling is te zien in Avignon van 18 tot en met 24 juli 2017. In het najaar staat een remake op het programma met studenten van het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Lyon (CNSMD Lyon) en zet de productie zijn internationale tournee verder.

Le sec et l'humide

Le sec et l’humide is een kleinschalig project waarin Guy Cassiers verder doorgaat op de thematiek die hij eerder exploreerde in De welwillenden (2016) naar de gelijknamige roman van Jonathan Littell over de uitroeiing van de joden door de nazi's.

Le sec et l'humide kende zijn première in juni 2015 in Parijs en is in Avignon te zien van 9 tot en met 12 juli 2017.

"We zien de zaken graag helder: goed en slecht. Maar in de versmelting van stemmen, waar Cassiers aan het eind ook een prachtige versmelting van beeld aan toevoegt, ligt Cassiers en Littells onderliggende boodschap: de fascist zit ook in de onderzoeker, ook in de verteller, ook in ons. Zwart en wit is een illusie, uiteindelijk is alles grijs. Een donkere boodschap, op een zonnige middag in Avignon. Maar een die beklijft." -  Theaterkrant****, 15 juli 2017

De presentatie van deze twee voorstellingen in Avignon wordt mee mogelijk gemaakt door de stad Antwerpen.

Ook interessante producties:

Grensgeval Theater Archief

Grensgeval

Guy Cassiers / Toneelhuis / Maud Le Pladec / Bachelor dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen AP Hogeschool / CNSMD Lyon