Project

The Littell Project

Toneelhuis, Toneelgroep Amsterdam, Romaeuropa Festival, Istanbul Theatre Festival

Het Littellproject bestaat uit vijf delen: een grote zaalproductie, opgezet door Toneelhuis Antwerpen in samenwerking met Toneelgroep Amsterdam en gebaseerd op De welwillenden (1) en een kleine zaalproductie, gebaseerd op Le sec et l’humide (2), beiden van Jonathan Littell. Beide producties werden voorzien van uitvoerige achtergrondinformatie in een longread testofcivilisation.eu (3) en een digitaal platform invisible-cities.eu (4). Deze websites vormden de basis voor activiteiten (5) opgezet samen met de publiekswerking van de speelplekken waar De welwillenden is opgevoerd.

De welwillenden / Le sec et l’humide

Met Het Littellproject heeft Guy Cassiers een nieuwe stap gezet in zijn artistieke zoektocht naar de geschiedenis van Europa en meer in het bijzonder naar de mechanismen van macht en vernietiging gedurende de afgelopen eeuw in Europa. De laatste twee decennia heeft Cassiers, regisseur en artistiek leider van het Toneelhuis, van zich doen spreken door zijn bijzondere gevoeligheid voor literaire teksten te combineren met zijn vermogen om op het podium visueel en technisch geavanceerde theatrale werelden te scheppen, die alle zintuigen van de toeschouwer stimuleren. Zijn inzet om bij te dragen aan het historisch bewustzijn in het hedendaagse Europa, zijn fascinatie voor de vaak ingewikkelde verbindingen tussen taal en identiteit, en zijn nieuwsgierigheid naar nieuwe technische mogelijkheden op het podium, vormden een vruchtbare voedingsbodem voor het magnum opus van Jonathan Littell De welwillenden en zijn essay Le sec et l’humide.

Test of Civilisation

De bedoeling van de longread Test of civilisation is dubbel. Vertrekkende van het perspectief van de dader – onder de vorm van vijftien vijftien historische citaten van daders – wordt een historisch overzicht gegeven van de belangrijkste fases van de Jodenvervolging. De nadruk ligt daarbij niet alleen op de historische feiten, maar ook op de taalmechanismen die gebruikt worden om een bepaalde groep te stigmatiseren, uit te sluiten, te ontmenselijken en uit te roeien.

Invisible Cities

Invisible Cities was een intensief, participatief publiekswerkingstraject. Laatstejaars studenten journalistiek van AP Hogeschool in Antwerpen maakten genuanceerde portretten van bewoners van die steden die op een of andere manier geconfronteerd werden met uitsluiting.

Partners

Dit project was een samenwerking van Toneelhuis (BE), Toneelgroep Amsterdam / Stadschouwburg Amsterdam (NL), RomaEuropa (IT), Istanbul Theatre Festival (TR), Le Phénix Valenciennes (FR), Temporada Alta (ES) en La Maison de la Culture d'Amiens (FR).

productie

  • Toneelhuis
  • Toneelgroep Amsterdam
  • Romaeuropa Festival
  • Istanbul Theatre Festival

Alle Activiteiten