Ronald Reagan

Ronald Reagan

In deze korte documentaire van Scott Calonico voor Vanity Fair horen we Larry Speakes, perschef van president Ronald Reagan, vragen beantwoorden over HIV/aids. 

Zowel de perschef als de journalisten behandelen de epidemie, die ze de ‘gay plague’ noemen, als een grap. Ten tijde van het tweede audiofragment uit 1984 dat hoorbaar is in de documentaire zijn al meer dan 4200 mensen overleden aan HIV/aids.

Pas in 1985, wanneer filmster en vriend van de president Rock Hudson ook getroffen wordt door de ziekte, zal president Reagan het woord ‘aids’ voor het eerst publiekelijk uitspreken. En pas in 1987, op aandringen van actrice Elizabeth Taylor, geeft Reagan zijn eerste speech over de epidemie. Op dat moment waren er al 20.489 van zijn landgenoten aan aids overleden.

In 1994 is aids de meest voorkomende doodsoorzaak bij Amerikanen tussen de 25 en 44 jaar oud. Datzelfde jaar wordt een bewerkte foto waarop Reagan met kaposisarcoom wordt afgebeeld gepubliceerd in Colors, het tijdschrift van modeketen United Colors of Benetton.

 

Ook interessante producties: