nl fr en

Marc Van Eeghem@TheMovies: Ragtime

Toneelhuisacteur Marc Van Eeghem selecteerde Milos Formans filmklassieker Ragtime, met één van de laatste glansrollen voor James Cagney.  Randy Newman tekende voor de muziek en sleepte er terecht een Oscar mee in de wacht.

Filmcriticus Kurt Vandemaele praat om 19u30 met de acteur over zijn keuze. Om 20u30 wordt Ragtime integraal vertoond in Cinema Zuid.

De film is een tragikomische mozaïek, gebaseerd op E.L. Doctorows epische roman over het leven van een aantal uiteenlopende personages in het New York van begin 20ste eeuw. Centraal staat de fictieve zwarte ragtimepianist Coalhouse Walker die gerechtigheid eist nadat iemand, waarschijnlijk uit racisme, hondenuitwerpselen in zijn nagelnieuwe Ford T. had gedeponeerd. Naast Walkers verhaal bevat Ragtime nog diverse nevenintriges rond historische figuren als architect Stanford White (gespeeld door Norman Mailer!), White’s minnares Evelyn Nesbit, boeienkoning Harry Houdini en burgerrechtenactivist Booker T. Washington.

Ragtime is de film die James Cagney na twintig jaar terug naar het scherm bracht; de rest van de cast bestaat uit een nieuwe generatie acteurs die toen op het punt stond door te breken.

Randy Newman won een Oscar voor zijn ragtimescore.

US 1981 – 155’

Met o.a. James Cagney, Brad Dourif, Moses Gunn, Elizabeth McGovern, Kenneth McMillan en Pat O'Brien

Dinsdag 14 januari 2014
19:30 interview - 20:30 film
Cinema Zuid, Lakenstraat 14, 2000 Antwerpen
€5 / €3, reserveren aanbevolen: www.cinemazuid.be

Ook interessante producties: