nl fr en
Theater

Desperado

Bekijk foto's

Een staaltje ouwehoeren op topniveau

U vernam ongetwijfeld het trieste nieuws dat Marc Van Eeghem overleden is. Hoewel we allemaal wisten dat dit moment onherroepelijk zou komen, komt zijn dood hard aan en laat zijn heengaan een grote leegte achter. We verliezen een bijzonder warme collega en een lieve vriend... Onze gedachten zijn bij zijn kinderen, familie en vrienden.
Omdat we al langer wisten dat hij ongeneeslijk ziek was, hadden we samen met Marc een hele tijd geleden al besloten dat Peter Van den Begin als understudy zou meereizen met de voorstelling Desperado om Marcs rol over te nemen waar nodig. Spijtig genoeg heeft Marc de reeks niet meer gehaald.
Met pijn in het hart spelen we de reeks zonder hem. Mag het een eerbetoon zijn aan een groot acteur en vooral een groot mens.

 

Vier kerels brengen samen het weekend door in een cowboydorp. In vol ornaat. In het diepst van hun gedachten zijn het helden van de Far West, in het dagelijkse leven is het heldendom pijnlijk veraf. Van op hun barkruk analyseren ze de wereld, het werk, de vrouwen (en ja hoor, ook een beetje zichzelf).

Zwartgallige maar onweerstaanbare humor in Desperado, op tekst van het Nederlandse duo Kas & de Wolf, in een regie van Bart Meuleman. 

Bart Meuleman: “Vier mannen, vier sukkels. Het beeld dat van mannen geschetst wordt in Desperado is niet fraai. En daarom is het zo geestig. Afgrondhumor.”

"De expliciete afwezigheid van een onderwerp buiten het praten zelf zet in het licht wat het probleem is bij deze vier: ze hebben geen kern, er is enkel dat imaginaire omhulsel: vier mislukte cowboys op een barkruk die (over)leven bij de gratie van het beeld dat ze van zichzelf geschapen hebben. Maar het verbijsterende is dat het werkt. De illusie houdt stand, ondanks de bespottelijke seventiesoutfits, het aangezette accent, de loeren die ze hun ‘kameraden’ draaien. Niemand doorprikt de droom: niet zijzelf, niet Kas en de Wolf en nog het minst van al Bart Meuleman. Dus blijven de vier heren, ondanks tegenspraak van de realiteit, gewoon geloven in zichzelf. En in hun onwrikbare vriendschap. Wat geeft het dat het niet waar is? De illusie levert hen een ongeziene kracht op. Gezegend zij."

Evelyne Coussens in De Morgen , 21 mei 2013

"Droogkomisch maar beenhard. Desperado schetst de last en het onvermogen van vier mannen om hun leven tot iets zinnigs uit te bouwen. (…) Dat het oeverloze gebazel zo hard aankomt, is te danken aan een schitterend kwartet acteurs. (…) Een staaltje ouwehoeren op topniveau."

Wouter Hillaert in De Standaard , 21 mei 2013

"Deze tekst is een prikkelend spel van ogenschijnlijk gebazel, vol herhalingen en flauwekul, maar in zijn slimme opbouw en ritmiek een huzarenstukje dat goeie acteurs kunnen kneden tot een topavond over de tragiek van het mens-zijn. En hier zaten vier toppers op een rij."

Griet Op De Beeck in De Morgen , 25 mei 2013

Credits

regie

 • Bart Meuleman

tekst

 • Kas & de Wolf

met

 • Johan Van Assche
 • Kevin Janssens
 • Marc Van Eeghem / Peter Van den Begin
 • Tom Dewispelaere

kostuumontwerp

 • Monique Van Hassel

productie

 • Toneelhuis

Alle data

 1. woensdag 24 januari 2018 — NTG Gent - Minnemeers, Gent
 2. donderdag 25 januari 2018 — NTG Gent - Minnemeers, Gent
 3. vrijdag 26 januari 2018 — NTG Gent - Minnemeers, Gent
 4. zaterdag 27 januari 2018 — NTG Gent - Minnemeers, Gent
 5. dinsdag 6 februari 2018 — GC 't Blikveld, Bonheiden
 6. woensdag 7 februari 2018 — GC 't Blikveld, Bonheiden
 7. vrijdag 9 februari 2018 — cultuurcentrum Brugge, Brugge
 8. zaterdag 10 februari 2018 — CC De Herbakker, Eeklo

Nieuws over ‘Desperado’

Artikel — 5 oktober 2012

amateurTONEELhuis aflevering 3

In het kader van het project amateurTONEELhuis (in samenwerking met Open Doek) sprak Toneelhuisdramaturg Erwin Jans met een aantal amateurgezelschappen over Desperado. Een samenvatting van de belangrijkste thema’s.

Artikel — 24 mei 2012

Interview met Bart Meuleman over Desperado

Vier kerels brengen samen het weekend door en een cowboydorp. In vol ornaat. Van op hun barkruk analyseren ze de wereld, het werk, de vrouwen (en ja hoor, ook een beetje zichzelf). Zwartgallige maar onweerstaanbare humor.

Reacties (9)

elsy wulfrank — 17 januari 2018

beste, ik zou graag de naam van de visagiste van desperado vernemen mvg

Rudi De Roeck — 17 januari 2018

Geen wonder dat er geen indianen te bespeuren vielen, deze mannen kunnen immers indianen vellen gewoon door er tegenaan te leuteren!
"Schitterende" nonsensdialogen, "subliem" gekwaak, "perfect" ongeloofwaardige verontwaardiging samengebald in een fluwelen verbale vuist.
Alles klopt aan deze voorstelling, want de leegheid slaat toe.

Laat hier uw vragen en reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties