Lukas Smolders en Sanne Samina Hanssen genomineerd voor VSCD-Toneelprijzen

Lukas Smolders en Sanne Samina Hanssen genomineerd voor VSCD-Toneelprijzen

Vanavond zijn in Amsterdam de nominaties voor de VSCD-Toneelprijzen bekendgemaakt. Zowel Lukas Smolders (Arlecchino) als Sanne Samina Hanssen (Colombina) werden genomineerd voor hun rol in Angels in America van Olympique Dramatique & Toneelhuis! Proficiat Lukas, Sanne en alle genomineerden! De uitreiking van de prijzen wordt vanwege de coronacrisis uitgesteld naar volgend jaar.

De VSCD reikt dit jaar vanwege de Coronacrisis geen theaterprijzen uit, maar de Nederlandse Toneeljury maakt wél over het seizoen 2019-2020
haar nominaties bekend tijdens de slotavond van het Nederlands Theater Festival op zondag 13 september. De uitreiking van de prijzen wordt uitgesteld naar volgend jaar, waarbij de jury per prijs de prestaties en voorstellingen over twee seizoenen zal meenemen in haar afwegingen en keuzes.


VSCD Toneelprijzen
De Nederlandse Toneeljury heeft in totaal 9 acteurs genomineerd. Voor de Theo d’Or, prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, de Louis d’Or, prijs voor beste mannelijke hoofdrol, en voor de beste bijdragende rollen, de Colombina (vrouwelijke bijrol) en de Arlecchino (mannelijke bijrol).

Sanne Samina Hanssen werd genomineerd voor de Colombina (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol) voor haar rol in Angels in America bij Olympique Dramatique en Toneelhuis.

De Nederlandse Toneeljury: “In Angels in America speelt Sanne Samina Hanssen de rol van Harper Amaty Pitt, een eenzame, ontredderde en seksueel gefrustreerde echtgenote met straatvrees en een valiumverslaving; een perfecte cocktail voor gemoedswisselingen en hallucinaties. Hanssen maakt de waanzin van Harper volkomen inzichtelijk, ook als ze de werkelijkheid totaal uit het oog verliest. Ze bespreekt haar gedachten over het einde van de wereld, de dag des oordeels en Antarctica met haar imaginaire vriend. Daarbij schakelt ze niet alleen prachtig tussen illusie en realiteit, maar laveert ze ook voortdurend tussen hoop en wanhoop. Het is vooral bewonderenswaardig dat ze van Harper geen deerniswekkend hoopje ellende maakt, maar juist een vrouw die vastbesloten de strijd aangaat met haar lot. Door Hanssens trefzekere en krachtige vertolking sluit je Harper meteen in je hart en leef je van het begin tot het einde met haar mee.
De jury was bovendien onder de indruk van de manier waarop Hanssen halverwege de voorstelling de rol van Martin Heller op zich neemt, waarbij ze soepel van karakter en gender wisselt. Hanssen toonde zich een trefzeker, veelzijdig en zeer overtuigende actrice."Lukas Smolders is genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol) voor zijn rol in Angels in America bij Olympique Dramatique en Toneelhuis.

De Nederlandse Toneeljury: “Lukas Smolders toont zich in Angels in America een acteur die het publiek verrast en meeneemt naar de meest uiteenlopende kanten van zijn personage. Met een bijna cabareteske joligheid geeft hij het spelen vorm. Hij kleurt tegen wat de tekst hem opdraagt en behoudt daarbij te allen tijde de geloofwaardigheid. Dat schept zowel afstand als betrokkenheid, wat het inzicht in de toestand van zijn personage versterkt en vergroot. Dit leidt onder andere tot een indrukwekkende sterfscène waarin het publiek op een geweldige manier in aanraking komt met de waanzin van de dood.

Angels in America is een ensemblestuk en Smolders weet met zijn aanwezigheid en binnen zijn rollen de perfecte balans te houden tussen dienstbaar zijn en te excelleren in het moment. Met zijn gretige spel vertolkt hij niet alleen de aan aids lijdende Prior, maar verbeeldt hij ook mooi een zoekende profeet. Zijn aanwezigheid op de speelvloer is in alle opzichten toegankelijk en intens. Met zowel het grote gebaar als met de blik naar binnen gekeerd, geeft Smolders de voorstelling extra kleur, intensiteit en lucht.

 

Ook interessante producties: