Charlotte Vandermeersch@TheMovies: The Damned

Vandermeersch selecteerde de magistrale film van de Italiaanse grootmeester Luchino Visconti. Twee en een half uur verderfelijkheid met inbegrip van moord, incest, verraad, machtswellust en grootheidswaanzin in het Nazitijdperk.

Filmcriticus Kurt Vandemaele praat om 19u30 met de actrice over haar keuze. Om 20u30 wordt The Damned integraal vertoond in Cinema Zuid.

Het eerste deel van Visconti’s trilogie over Duitse decadentie (gevolgd door Morte a Venezia en Ludwig) speelt zich af in 1933-34, de eerste twee jaar na Hitlers machtsovername. De opkomst van het nazisme is de apocalyptische achtergrond voor de kroniek van een familie staalbaronnen die één voor één al hun anti-naziverwanten uit de weg ruimen om uiteindelijk zelf als aanhangers van Hitler te eindigen. Hun zelfvernietigende machtswellust bereikt zijn hoogtepunt op het moment van de ‘nacht van de lange messen’. Tijdens die nacht werden vele leden van de SA die Hitler mee aan de macht hadden geholpen, omgebracht. Bij Visconti is seksuele perversie een kenmerk van en een metafoor voor het fascisme. Hij belicht de medeplichtigheid van de Duitse hoge burgerij in de opkomst van Hitler, ondanks hun minachting voor hem.

Helmut Berger zet een geniale vertolking neer als Martin die een opmerkelijke transformatie ondergaat van zwakke, aan drugs verslaafde travestiet tot een monster dat het best de essentie van het nationaal-socialisme begrepen heeft.

 

IT/DE 1969 – 164’

Met o.a. Dirk Bogarde, Ingrid Thulin, Helmut Griem, Helmut Berger, Renaud Verley

 

dinsdag 5 november 2013

19:30 interview - 20:30 film

Cinema Zuid, Lakenstraat 14, 2000 Antwerpen

€5 / €3, reserveren aanbevolen: www.cinemazuid.be

Ook interessante producties: