Bekijk foto's
Theater

The way she dies

STAN

Vertrekpunt voor The way she dies – een samenwerking tussen STAN en hun Portugese bondgenoot Tiago Rodrigues – is Tolstojs roman Anna Karenina.
Rodriguez: “We wilden Portugese en Belgische acteurs samen laten werken en we zochten naar een gemeenschappelijke woordenschat. We kozen Anna Karenina, niet om het verhaal te vertellen, maar om te tonen dat het lezen van een tekst een heel leven kan omgooien en je kan aanzetten tot radicale ideeën. In de voorstelling zijn er twee koppels die beïnvloed zijn door de roman: een Portugees koppel uit 1967, ten tijde van de dictatuur waar vrouwen niet naar het buitenland konden zonder toestemming van hun man; het andere koppel is Antwerps en leeft in 2017. Wat me interesseert in de roman is hoe de liefde, de dood en de eenzaamheid beleefd worden. Centraal in de voorstelling is de dood van Anna, maar het is niet zozeer het verhaal zelf dan wel de manier waarop Tolstoj die verwoordt. De twee Portugese acteurs spelen in het Portugees, de Vlamingen in het Nederlands. Wanneer ze met elkaar spreken, is dat in het Frans.” 

STANs band met Tiago Rodrigues begon in 1997, toen het gezelschap voor het eerst te gast was in Lissabon, in het Centro Cultural de Belém. Rodrigues, toen nog student aan de toneelschool in Lissabon, nam er deel aan een workshop van STAN. Een jaar later maakte STAN Point Blank (naar Platonov van Anton Tsjechov) met Rodrigues in een van de rollen. STAN en Tiago Rodrigues werken sindsdien regelmatig samen, in o.m. Les Antigones/Two Antigone, The Monkey Trial en Nora.
The way she dies brengt Belgische en Portugese acteurs samen en is het eerste stuk dat Tiago schrijft voor het gezelschap. Het wordt een coproductie tussen STAN en het Teatro Nacional D. Maria II, waarvan Tiago sinds 2015 artistiek directeur is.

The way she dies is een prachtig cadeau. Voorstellingen te over die films of boeken naar het podium vertalen, maar doorgaans blijven ze steken in de worsteling om de plot te vertalen naar een spel. Hier daarentegen komt door het spel langzaam maar zeker aan het licht wat die tekst van Tolstoj aangericht heeft: zijn boek bepaalde mee de regels van het (liefdes-)spel. Zelfs wie nooit van Tolstoj hoorde, speelt ooit weleens zijn verhaal na.

"The way she dies is een originele en intelligente lezing van Anna Karenina. Met sobere trefzekerheid spelen de vier spelers de relatief gecompliceerde verhoudingen tot elkaar volledig uit. Het boek zelf komt daarbij voortdurend terug als een soort leidmotief, en biedt hen letterlijk nieuwe inzichten op zichzelf en hun relaties. Allengs lopen de verhaallijnen uit het boek en die van het stuk steeds meer door elkaar heen, versmelten ze met de personages waarover ze lezen."

Sander Janssens in Het Parool , 26 maart 2019

"The Way She Dies is een heerlijke voorstelling, met naast Frank Vercruyssen en Jolente De Keersmaeker van STAN en hun Portugese collega’s Isabel Abreu en Pedro Gil. Gevieren buigen zij zich over het boek, in verschillende formaties. De ­sobere vormgeving verwijst naar een treinstation, een belangrijke plek in het verhaal, niet alleen in dat van Anna, maar ook in dat van de personages op toneel. En net als bij Tolstoj gaat het over liefde, leven en het verlies ervan, maar daarenboven ook over taal, zorgvuldigheid in het betrachten ervan, vertalen en elkaar verstaan. Ze spelen in het Vlaams, Frans en Portugees, voor het publiek is er bovendien Engelse boventiteling. In een ­Europa waarin men vooral bezig lijkt met elkaar niet te verstaan, biedt deze voorstelling ook in dat opzicht een troostrijk moment."

van en met

  • Isabel Abreu
  • Pedro Gil
  • Jolente De Keersmaeker
  • Frank Vercruyssen

tekst

  • Tiago Rodrigues

decor, licht

  • Thomas Walgrave

kostuum

  • An D'Huys
  • Britt Angé

boventitels

  • Martine Bom

productie

  • STAN
  • D. Maria II National Theatre (PT)

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. zaterdag 11 mei 2019 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
  2. zondag 12 mei 2019 — 15u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Makers

Ook interessante producties