Bekijk foto's
Literatuur

Saint Amour

Springtij in de liefde

Behoud de Begeerte

Springtij in de liefde. Wat gebeurt er wanneer passie haar maximale hoogte bereikt? Bij de zee kennen we de wetenschappelijke verklaring: het gebeurt wanneer de zon en de maan in dezelfde richting staan en hun getijdenkrachten elkaar versterken. Maar hoe zit het met de getijden in een relatie? 
In de Saint Amour-editie van 2024 gaat het over de overrompelende verliefdheid. Of over een aantrekkingskracht die uitzonderlijk is. Maar ook over liefde die naar obsessie neigt. Eén ding is zeker: het belooft een intense avond te worden met o.a. Connie PalmenSophie BerrebiIa GenbergVictor JestinEmy Koopman en Peter Terrin. De presentatie is in handen van Charlotte Remarque. Liesa Van der Aa zorgt voor muziek.

Saint Amour is al jaren een vaste waarde in het seizoensprogramma van Behoud de Begeerte. De liefde staat centraal in deze voorstelling, niet toevallig in februari, de maand van Valentijn. Schrijvers uit binnen- en buitenland brengen een treffend fragment uit hun recente roman of dichtbundel. Routiniers naast revelaties bezingen de liefde in een theatrale enscenering. Zij worden geflankeerd door muzikanten en films gelinkt aan het thema. Het zijn de beproefde ingrediënten van deze literaire hoogmis.

FRAGMENT
Luce zoende me rond zes uur, zonder waarschuwing vooraf. We keken elkaar aan en ze boog zich naar me toe en nam mijn gezicht tussen haar handen. Het strand verdween, het enige wat er nog was waren haar lippen, waar ik helemaal in opging, zonder te weten wat ik moest doen. Ik probeerde een paar bewegingen die niet harmonieerden met de hare. Geleidelijk aan ging het beter. Het ontwikkelde zich als muziek, onze solo’s vonden elkaar. Het werd een lange kus, die voor mij voelde als een wedergeboorte, als een enorme poort die toegang gaf tot de hemel. Daarna waren we met z’n tweeën, maar het leek alsof we ons over het hele strand verspreidden, zodat onze blijdschap tussen de rijen lichamen door kon stromen en net als de zon iedereen bereikte. O, wat hield ik van dat strand.

Uit: Hitte van Victor Jestin, 2023
 

“De adolescentie is bij uitstek de periode waarin we vatbaar zijn voor sociale druk. Maar ook daarna blijven we beïnvloedbare wezens. Sterker nog, ik geloof dat groepen en structuren ons als mens grotendeels bepalen. Ons gedrag komt niet voort uit wat we zelf willen, maar is een antwoord op de denkbeelden en mechanismen die in een familie, een groep, een sociale klasse werkzaam zijn. Zo jaagt Léo alleen maar zijn eerste seksuele ervaring na omdat hij voortdurend ingepeperd krijgt dat dat op die leeftijd zo hoort." 

Victor Jestin in De Morgen , 3 februari 2024

met

 • Connie Palmen
 • Sophie Berrebi
 • Ia Genberg
 • Victor Jestin
 • Emy Koopman
 • Peter Terrin

regie en dramaturgie

 • Steven Heene

scenografie en licht

 • Steven Reymer

productie

 • Behoud de Begeerte

met de steun van

 • Tax Shelter maatregel v/d Belgische Federale Overheid

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. vrijdag 9 februari 2024 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Meer over ‘Saint Amour - Springtij in de liefde’

Ook interessante producties

Honderd Theater 16 juni 2024 t/m 19 december 2024

Honderd

Toneelhuis / Martha!tentatief / Ruud Gielens & Bart Van Nuffelen