Bekijk foto's
Theater

Oude Meesters

Comp. Marius, 't Barre Land

De venijnige komedie Oude Meesters is de eerste in een drieluik van Sit-Down Comedies op basis van het proza-oeuvre van Thomas Bernhard. Een reeks kleinschalige voorstellingen met ultrakort productieproces.
In de roman doet de zogenaamde intellectueel Atzbacher niet veel meer dan de lezer vertellen wat de door hem bewonderde muziekcriticus Reger hem op zijn beurt heeft verteld. Marius ontdubbelt die vertekening nog eens door Kris Van Trier en Vincent van den Berg de monoloog samen te laten opvoeren. Niet één maar twee stemmen voeren de monoloog als één personage.
Het duo reflecteert over kunst, ouders, onderwijs en politiek. Ze haten alles en iedereen, maar kunnen niet zonder. Dat is de tragedie, maar ook de komedie. Ze vullen elkaar aan, spreken elkaar tegen of naar de mond, trekken elkaar in twijfel, maken een karikatuur van de ander. In vlammende scheldtirades sparen ze niemand, ook zichzelf niet.

Overtuigende onzin. (...) Daarover lijkt de interpretatie van Compagnie Marius te gaan: over zijn zegje willen doen, over de echokamer van het eigen gelijk, en die reflectie blijft hangen tot lang na de voorstelling.

Evelyne Coussens in Etcetera , 14 juli 2020

"Het boek van Bernhard is één van de weinige boeken waarmee ik luidop heb moeten lachen. Het wordt dus ook zeker een grappige voorstelling."

tekst

  • Thomas Bernhard

tekstbewerking en spel

  • Kris Van Trier
  • Vincent Van den Bergh

productie

  • Comp. Marius
  • 't Barre Land

Alle data

  1. dinsdag 11 juni 2024 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Ook interessante producties