Evenement

Kunst op de vlucht 3.0

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Toneelhuis

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Dan gebeurt er wereldwijd heel wat om het thema vluchten onder de aandacht te brengen. Daarom organiseren Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Toneelhuis op 16 juni Kunst op de vlucht 3.0: Crossings, een vervolg op de twee avonden die we samen in het najaar van 2015 organiseerden.

Crossings staat voor de vele obstakels die vluchtelingen moeten overwinnen op hun tocht naar Europa: in eigen land, aan de grenzen van Europa en in Europa zelf.

Meer dan 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Ook in Europa zoeken mensen bescherming. De uitdaging om vluchtelingen menswaardig op te vangen is een Europese crisis geworden. Het continent wordt heen en weer geslingerd tussen humanitaire noodzaak, empathie, onverschilligheid en afwijzing. Wordt migratie werkelijk een bedreiging voor Europa of een herbronning rond de fundamenten van solidariteit en mensenrechten voor een vermoeid continent?

Wat staat er op het programma?

  • Kortfilm Crossings van de Frans-Marokkaanse fotografe Leila Alaoui
  • Keynote spreker Kader Abdolah (Perzisch-Nederlandse schrijver)  Keynote spreker Prof. dr. Ellen Desmet (professor migratierecht UGent)
  • Toneelhuismaker Mokhallad Rasem toont een fragment uit  Zielzoekers , een documentaire over zijn verblijf in het asielcentrum van Menen
  • Getuigenissen van Maria del Pilar Martinez (algemeen coördinator Dokters van de Wereld Marokko) over de vluchtelingensituatie in Marokko, Caterina Rodelli (Mobile Info Team) over de barrières in Griekenland en Toneelhuismaker Mokhallad Rasem. Onder leiding van Gie Goris (Mo*)
  • Muziek door Refugees for Refugees. Zij wonnen in 2017 de Gastvrije Award Kunst en Erfgoed van Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Kunst op de vlucht 3.0: Crossings is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Toneelhuis in samenwerking met MO*, 11.11.11, Dokters van de Wereld en de Vlaamse Overheid.

Ticketprijs: €10

De ticketinkomsten van deze Kunst op de vlucht-avond gaan voor de helft naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Vluchtelingenwerk gebruikt de opbrengsten om op te komen voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers. Ze onthalen hen, vangen hen op en helpen hen bij de asielprocedure en bij het opbouwen van een nieuw bestaan

Wenst u een grotere gift te doen (fiscaal aftrekbaar vanaf €40)?

Dat kan rechtstreeks bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Inzamelactie
Samen met vzw Mondiale Werken regio Lier organiseren we een inzamelactie voor het project Woonhulp voor vluchtelingen. Dit project is opgestart om (de meest kwetsbare) vluchtelingen te helpen bij hun zoektocht naar geschikte huisvesting.

Volgende spullen kan de vzw goed gebruiken en verzamelen we in de inkomhal van de Bourla:

- Fietsstoeltjes voor kinderen
- Dekens
- Sportschoenen voor kinderen en volwassenen (ook voetbalschoenen)
​- Kledij (zo mogelijk 1ste hands)
- Boekentassen voor de kinderen
- Alle schoolmateriaal (brooddozen,…)
- Buitenspeelgoed

Daarnaast is er ook nood aan elektrische toestellen, fietsen, kinderbureau's, tapijten, een grasmachine, .. U kan hiervoor contact opnemen met woonhulp.regiolier@gmail.com.

productie

  • Toneelhuis
  • Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. vrijdag 16 juni 2017 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Meer over ‘Kunst op de vlucht 3.0’

Ook interessante producties

FRICTION Theater 7 december 2023 t/m 17 februari 2024

FRICTION

Toneelhuis / Kunstenwerkplaats / Sophia Rodriguez