Literatuur

Boekpresentatie Vertrouwen

Bouwen op het cultureel ‘gemeen’

Pascal Gielen

Voor het Europees project UNLOCK THE CITY!, dat academisch onderzoek koppelt aan een stedelijke theaterpraktijk, werkt Toneelhuis samen met auteur en cultuursocioloog Pascal Gielen. Samen met De Studio, De Groene Waterman, Commons Lab en uitgeverij Valiz presenteert Toneelhuis zijn nieuwe boek: Vertrouwen.

Radiomaker Nicky Aerts (Klara) gaat in gesprek met de lezers van het eerste uur: 
schrijver en politicus Dyab Abou Jahjah,
politica Meyrem Almaci,
monseigneur Johan Bonny en theatermaker Johan Petit.
De avond wordt ingeleid door boekenwurm en kleuterfilosoof Ilse Daems en Eli Witteman (uitgeverij Valiz)
Nicolas Mortelmans speelt sitar.
 
Op vrijdag 1 december om 19u30 op locatie in De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen. Gratis mits inschrijving.


Vertrouwen – Bouwen op het cultureel ‘gemeen’

Hoe doorbreken we een cultuur van wantrouwen? Onze argwaan tegenover medemensen, bedrijven en overheden groeit. Privatisering van overheidsdiensten, verantwoordelijkheden doorschuiven en gevoelens van machteloosheid worden als oorzaken genoemd. Remedies zoeken we in regels, contracten en procedures, verzekeringen, audits en consultancy. In goed bestuur en transparantie ook. Maar bieden ze wel echt vertrouwen? Is vertrouwen niet altijd een beetje blind? 

‘Vertrouwen’ wijst op de rol die de culturele commons - of mooier in het Nederlands: het cultureel gemeen - hierin spelen. Vertrouwen is een kwestie van cultuur, van gevoel en zelfs van esthetiek. Breed maatschappelijk vertrouwen begint bij het delen van kwetsbaarheden en het gemeen biedt daar de ruimte voor. Ademruimte en experimenteerruimte. Hoe zouden een samenleving en een beleid hier verder op kunnen bouwen?

"Pascal Gielen houdt een intelligent en tegelijk praktisch pleidooi om letterlijk en figuurlijk meer ruimte te maken voor het 'cultureel gemeen'. Zijn boek is een krachtige oproep voor meer samen, voor meer collectieve verbeelding, voor meer inspraak en participatie. Of hoe we een alternatief kunnen uitwerken voor een samenleving die wegzinkt in individualisme, angst en argwaan, op basis van een politiek van vertrouwen en een cultuur van gemeenschappelijkheid." - Erwin Jans, dramaturg Toneelhuis

auteur

  • Pascal Gielen

in samenwerking met

  • Toneelhuis
  • De Studio
  • boekhandel De Groene Waterman
  • Commons Lab
  • Uitgeverij Valiz

in het kader van

  • Creative Europe: UNLOCK THE CITY!

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. vrijdag 1 december 2023 — 19u30 — Boekhandel De Groene Waterman, Antwerpen

Ook interessante producties