Toneelhuis twee keer geselecteerd voor Nederlands Theaterfestival!

Toneelhuis twee keer geselecteerd voor Nederlands Theaterfestival!

Zowel Dagboek van een leeg bed van Mokhallad Rasem als Angels in Amerika van Olympique Dramatique zijn geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival dat in een aangepaste vorm toch doorgaat van 3 t/m 13 september. Proficiat aan onze makers!

Van 3 tot en met 13 september toont het Nederlands theaterfestival een selectie van de beste producties van het afgelopen seizoen, die zowel live als online te volgen zijn. Het aantal producties is dit jaar door de huidige omstandigheden minder groot dan voorgaande jaren. Toch zullen zo’n 15 producties in een anderhalvemeter opstelling ‘gewoon’ in de zaal te zien zijn, waaronder ook Dagboek van een leeg bed en Angels in America

 

Dagboek van een leeg bed

Mokhallad Rasem verzamelt al twintig jaar persoonlijke notities: hij noteert dagelijks beelden die hem in zijn dromen verschijnen, herinneringen die opduiken en indrukken die vanuit de dagelijkse werkelijkheid zijn verbeelding binnen tuimelen. Tussen een leeg bed en dozen vol herinneringen verwoordt Mokhallad Rasem nu eens diepzinnige gedachten en heftige emoties, dan weer verstilde observaties en verrassende fantasieën. En dat alles voor het eerst in zijn moedertaal, het Arabisch.

Dagboek van een leeg bed is een poëtische uitnodiging om na te denken over het verglijden van de tijd, over afstand en intimiteit, over afscheid moeten nemen en weer opnieuw beginnen.

Uit het juryrapport:
In Dagboek van een leeg bed legt Rasem op indringende wijze verslag van zijn vlucht uit Irak naar België. Uit een associatieve collage aan korte kleinoodjes ontvouwt zich een caleidoscopisch portret van verlangen, verdriet en stille hoop. Zijn beeldende theatertaal en gedurfde soberheid vragen zowel om een handreiking van de toeschouwer, als dat ze vragen om volledige overgave. Rasem geeft een gezicht en geschiedenis aan de vele vluchtelingen in Europa. De jury werd onverwacht overvallen door diepgewortelde pijn, grote weemoed en hunkering.

Angels in America

Naast een prachtig caleidoscopisch verhaal over leven en sterven, is Angels in America ook een uiting van hoop dat een samenleving kan bijdraaien en als een logge tanker krakend van koers kan veranderen. Bovenal is het een pleidooi voor de kracht en de troost van de liefde. Het stuk groeide in geen tijd uit tot een moderne klassieker. Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal van Olympique Dramatique herwerkten dit theatrale tweeluik van meer dan zeven uur tot een avondvullende vertelling, samen met een fantastische cast. 

Uit het juryrapport:
De voorstelling is een mix aan verbeelding en realiteit, die beide steeds met dezelfde ernst en aandacht worden uitgespeeld. Mede door het zichtbare spelplezier en de banale alledaagsheid raakte de pijn die zich in deze voorstelling manifesteert, de jury in hoofd en hart.

Praktisch

  • Dagboek van een leeg bed is opnieuw te zien in Theater Bellevue in Amsterdam op 6 september 2020 om 16u en om 20u.
  • Angels in America speelt op zaterdag 12 september 2020 om 19u bij ITA in Amsterdam.

De ticketverkoop start vandaag, 9 juli 2020.
Meer info: Nederlands Theaterfestival.

Ook interessante producties: