nl fr en

Proficiat Laura Bertrands!

Naar aanleiding van de voorstelling Passions humaines, een samenwerking van Toneelhuis, Théâtre National, Fondation Mons 2015 en Manège Mons, schreven we een Instagramwedstrijd uit. Kunstenaars (in wording) werden uitgedaagd om zich te inspireren op het kunstwerk Les passions humaines / De menselijke driften (1898) van beeldhouwer Jef Lambeaux en eigen werk te maken en deze (liefst) via instagram te tonen.

Heel diverse en mooie werken werden ingezonden. Tim Van Steenbergen, scenograaf en kostuumontwerper van de voorstelling koos één winnaar: het werk timiteit van Laura Bertrands.

Toneelhuis, Théâtre National en Mons 2015 feliciteren haar van harte met haar inzending. Laura won een  combi-abonnement voor Toneelhuis, Théâtre National en Le Manège Mons!

Laura over haar werk:

TIMITEIT

Mijn visueel onderzoek gaat over het gevoel van ‘timiteit’ bij het uitkleden in aanwezigheid van anderen. Waarom gaan we met uitkleden, naaktheid en intimiteit zo onwennig om? Het is een persoonlijk onderzoek dat ik kader binnen onze Westerse buitenwereld (samenleving en cultuur), afhankelijk van verschillende psychologische factoren zoals zelfzekerheid, een bepaalde grens van schaamte, … Het is een zoektocht naar de mentale bewustwording van ons fysiek naakte en kwetsbare lichaam.

Het zelf uitgevonden begrip ‘timiteit’ laat toe te kunnen praten over een geladen begrip met een explosie aan gevoelens die kunnen verschillen van persoon tot persoon. Het zal altijd een werk-woord blijven met een fragiele complexiteit die al lang aanwezig is in onze maatschappij. De beelden communiceren met elkaar en met de toeschouwer. Hierdoor refereren en reflecteren ze ons gedrag en krijg je meer inzicht in het persoonlijk beleven van je eigen ‘timiteit’.

Ook interessante producties: