Mokhallad Rasem toont nieuw werk op het Ubumuntu Arts Festival in Rwanda

Toneelhuismaker Mokhallad Rasem is voor de tweede keer uitgenodigd op het Ubumuntu Arts Festival in Rwanda. Mokhallad Rasem opent het festival met nieuw werk My Body is Looking for a New Reality, resultaat van een workshop die hij daar geeft, en hij toont er zijn voorstelling Wachten/Waiting.

Het Ubumuntu Arts Festival werd in 2015 opgericht door Hope Azeda, zij is ook de oprichter van het Mashirika Performing Arts and Media Company, een toonaangevend theatergezelschap in Rwanda. Het festival vindt jaarlijks plaats een week na de herdenking van de genocide tegen de Tutsis in 1994, niet toevallig in het openlucht amfitheater van het Kigali Genocide Memorial Centre. Dat geeft plaats aan zo'n 2.000 toeschouwers. Ubumuntu betekent zoveel als "being human", en het festival wil artiesten van over heel de wereld samenbrengen, vanuit de overtuiging dat kunst kan verbinden, verzoenen, genezen van geweld.

My Body is Looking for a New Reality

Van 7 tot 14 juli geeft Mokhallad Rasem in Rwanda een workshop met als titel My Body is Looking for a New Reality. Samen met een groep jongeren onderzoekt hij de kracht en passie van het menselijk lichaam in antwoord op vragen als: Hoe reageerthet lichaam op een nieuwe realiteit? Een realiteit die je nooit eerder ervaarde. Welke aspecten van je lichaam zal je gebruiken wanneer je een nieuw leven probeert op te bouwen in deze nieuwe wereld? Elk menselijk lichaam draagt een geschiedenis mee. Zal je het meenemen in deze nieuwe realiteit of laat je het achter?

Met het materiaal uit deze workshop maakt Rasem een nieuwe voorstelling die het festival opent op 14 juli.

Wachten/Waiting

Hoe kijkt een Arabische theatermaker naar de toestand in de wereld? Wat betekent wachten? Mokhallad Rasem werpt een hedendaagse blik op En attendant Godot van Beckett en maakt daarvan een voorstelling van vijfentwintig minuten. Wachten: een voorstelling in woord en beeld.

“Rasem duikt in de Antwerpse metropool, op zoek naar wat wachten betekent voor haar inwoners. En die laat hij spreken in hun eigen taal. Van romantisch wachten op die ene, tot zuchtend wachtend op de tram en onmenselijk wachten op papieren, op die ene plek om thuis te komen. Zoals moderne incarnaties van Vladimir en Estragon zweven de getuigenissen van de asielzoekers, tactiel geprojecteerd op rafelige, linnen doeken, tussen absolute moedeloosheid en niet-aflatende hoop.” – Charlotte De Somviele in De Morgen, 10 juni 2013

Wachten ging in première in 2013, werd geselecteerd voor het Fringe Madrid Festival en won in 2014 de derde prijs op het BE Festival in Birmingham. Naast een uitgebreide tournee in Belgische scholen, sociale organisaties en opvangcentra voor vluchtelingen was de voorstelling al te zien in Oeganda, Marokko, India, Iran, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Egypte, Belgrado, Italië, Tunesië en Nederland. Ook na de doortocht in Rwanda is de voorstelling nog te zien in Limoges, Lyon en Budapest.

FESTIVALPROGRAMMA

  • 7-14 juli 2017 - workshop My Body is Looing for a New Reality
  • 14 juli 2017 - voorstelling My Body is Looking for a New Reality
  • 16 juli 2017 - voorstelling Wachten/Waiting

Ook interessante producties:

Wachten Theater Archief

Wachten

Toneelhuis / Moussem Nomadisch Art Center / Mokhallad Rasem