nl fr en
Theater

Wachten

Bekijk foto's

Toneelhuismaker Mokhallad Rasem werpt een hedendaagse blik op En attendant Godot van Beckett en maakt daarvan een voorstelling van vijfentwintig minuten.

Hoe kijkt een Arabische theatermaker naar de toestand in de wereld? Wat betekent wachten? Wachten: een voorstelling in woord en beeld.

Wachten werd geselecteerd voor het Fringe Madrid Festival en won in 2014 de derde prijs op het BE Festival in Birmingham. Naast een uitgebreide tournee in Belgische scholen, sociale organisaties en opvangcentra voor vluchtelingen was de voorstelling al te zien in Oeganda, Marokko, India, Iran, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Egypte, Belgrado, Italië, Tunesië en Nederland.

“Rasem duikt in de Antwerpse metropool, op zoek naar wat wachten betekent voor haar inwoners. En die laat hij spreken in hun eigen taal. Van romantisch wachten op die ene, tot zuchtend wachtend op de tram en onmenselijk wachten op papieren, op die ene plek om thuis te komen. Zoals moderne incarnaties van Vladimir en Estragon zweven de getuigenissen van de asielzoekers, tactiel geprojecteerd op rafelige, linnen doeken, tussen absolute moedeloosheid en niet-aflatende hoop.” – Charlotte De Somviele in De Morgen, 10 juni 2013

"Dat geldt eveneens voor Rasems bijdrage. Op zijn beurt duikt hij in de Antwerpse metropool, op zoek naar wat wachten betekent voor haar inwoners. En die laat hij spreken in hun eigen taal. Van romantisch wachten op die ene, tot zuchtend wachten op de tram en onmenselijk wachten op papieren, op een plek om thuis te komen. Zoals moderne incarnaties van Vladimir en Estragon zweven de getuigenissen van de asielzoekers, tactiel geprojecteerd op rafelige, linnen doeken, tussen absolute moedeloosheid en niet-aflatende hoop."

Charlotte De Somviele in De Morgen , 10 juni 2013

Credits

concept, regie

 • Mokhallad Rasem

creatie, spel

 • Lore Uyttendaele
 • Jessa Wildemeersch
 • Mokhallad Rasem
 • Bassim Mohsen

videomontage

 • Saad Ibraheem

in het kader van

 • moussem.eu

productie

 • Moussem Nomadisch Art Center

met de steun van

 • Europese Unie

uitvoerend producent

 • Toneelhuis

in samenwerking met

 • Association Kulturanova

Nieuws over ‘Wachten’

Artikel — 15 juli 2014

Wachten valt in de prijzen

De productie Wachten van Mokhallad Rasem behaalde afgelopen weekend de derde prijs op het BE Festival in Birmingham. Het BE Festival is onderdeel van een Europees netwerk INTERNATIONAL YOUNG MAKER’S in TRANSIT, IYMT. Dit netwerk wil kansen geven aan werk van jonge makers en zet een uitwisseling van makers op tussen de verschillende partners van het netwerk (waarvan ITs Festival Amsterdam, Festival da Fabrica Oporto, Skena Up Festival Kosovo, Short Theatre Rome, Future Mess Sarajevo, ITSelf Warsaw, FIST Belgrado en BE Festival Birmingham deel uit maken).

Artikel — 7 juli 2014

Toneelhuis op reis

De Bourla en De Foyer krijgen een grondige opfrisbeurt en sluiten even de deuren maar de Toneelhuismakers zitten niet stil deze zomer. Benjamin Verdonck trok al naar Rakvere (Estland) en gaat nog naar Groningen (NL), Mokhallad Rasem reist naar Birmingham (GB) en Madrid (ES), FC Bergman vertrekt naar ’s Hertogenbosch en Rotterdam (NL). In de Bourla wordt er achter de schermen naarstig gewerkt aan AUGUSTUS ergens op de vlakte en De blinden.

Artikel — 23 juni 2014

Wachten van Mokhallad Rasem in het Fringe Festival in Madrid

De productie Wachten, een coproductie van Moussem en Toneelhuis,die Mokhallad Rasem maakte in 2013 reist van Birmingham (BE Festival) door naar Madrid waar het geselecteerd werd voor het Fringe Madrid Festival. Wachten speelt er op 23 en 24 juli, telkens om 20u en om 21u30.

Artikel — 28 augustus 2013

Tussen Schelde en Tigris

Op zaterdag 31 augustus om 20u10 zendt Canvas een aflevering van Vranckx uit waaraan Mokhallad Rasem als regisseur meewerkt. Vranckx is een reportagemagazine dat verslag uitbrengt over de grote brandhaarden op het wereldtoneel, maar evengoed de kleine verhalen vertelt die meer verdienen dan de coulissen. De reportages dragen de uitgesproken stempel van de reporter. In Tussen Schelde en Tigris gaat het over Zelfa Madhloum, een Antwerpse van Iraakse afkomst. Samen met Mokhallad Rasem en een cameraman van Iraakse afkomst trok zij begin juli naar Irak.

Reacties (0)

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

Voor vragen mbt tickets kan u terecht op tickets@toneelhuis.be.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

1095 Theater 13 september 2017 t/m 12 augustus 2018

1095

Kuiperskaai / Lisaboa Houbrechts

Don Juan Theater 5 juni 2018

Don Juan

Comp. Marius / Tom Goossens / DESCHONECOMPANIE / Wouter Deltour