nl fr en

Ivo Van Hove ontvangt Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015

Ivo Van Hove ontving de prijs uit van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De theater- en operaregisseur wordt geloofd voor zijn "indrukwekkende visionaire parcours" en voor zijn "hoogstaande producties". Minister Gatz prees hem voor zijn rijk gevuld en baanbrekend palmares.

“De hoeveelheid hoogstaande producties waarvoor Ivo Van Hove tekende, is verbluffend. Ze resulteerden in prestigieuze prijzen, overal waar hij passeerde. Wereldberoemd als hij is, heeft Ivo Van Hove deze Vlaamse Cultuurprijs meer dan verdiend”, aldus Sven Gatz.
Voor de jury is het werk van Ivo Van Hove al sinds 1981 grensverleggend. Hij weet als geen ander hoe hij klassieke teksten, romans en films kan vertalen naar de huidige tijd en wereldwijd een heel persoonlijke boodschap kan creëren. De theatertaal die hij ontwikkelde, is tegelijk analytisch, intens, lichamelijk en hartstochtelijk. Voor elke nieuwe tekst zoekt Van Hove een aangepaste, vaak ongewone en verrassende vorm. “Hij gaf al als beginnend regisseur blijk van een visionair leiderschap, vaak tegen de stroom in”, aldus de jury.
Ivo Van Hove: “Ik ben diep vereerd deze prestigieuze en belangrijke Cultuurprijs te ontvangen. Ook al bracht mijn werk me tot ver buiten de grenzen van de plek waar mijn moeder en mijn vader me op de wereld hebben gezet, heb ik het gevoel dat ik voor een deel nog steeds een dorpeling, een Vlaming en een Belg ben gebleven. Dat Vlaanderen mijn werk op deze manier erkent, acht ik hoog.”

Van 19 tot 28 oktober is De dingen die voorbijgaan, een regie van Van Hove in coproductie met Toneelhuis, te zien in de Bourlaschouwburg.

De Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste wordt jaarlijks toegekend voor uitzonderlijke prestaties tijdens een loopbaan, een integraal oeuvre of een verdienste voor het brede culturele veld gedurende meerdere jaren. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden. Eerdere laureaten waren o.a. Hugo Claus, Gerard Mortier, Frie Leysen, Eric Antonis, Jan Decleir, Jan Hoet, Anne Teresa De Keersmaeker, Sigiswald Kuijken en Alain Platel.
Ivo Van Hove (1958) leidde achtereenvolgens de theatergezelschappen Akt, Akt/Vertikaal, De Tijd, Het Zuidelijk Toneel, en sinds 2001 Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast was hij van 1997 tot 2004 directeur van het Holland Festival waar hij jaarlijks een selectie van toonaangevend, internationaal theater, dans en opera presenteerde. Als gastregisseur werkte hij o.a. bij La Comédie-Française, Young Vic, De Munt, Schaubühne Berlin, Münchner Kammerspiele en New York Theatre Workshop.
ijn producties geven een boost aan de podiumkunsten in binnen- en buitenland. Inhoudelijk maakt hij ongeveer alles bespreekbaar op het podium. Zijn aanpak is vaak extreem en subversief maar altijd gericht op een zo groot mogelijk publiek. Voor elke nieuwe tekst zoekt Van Hove een aangepaste, vaak ongewone en verrassende vorm. 
Van Hoves eerste regie was Geruchten uit 1981 met dertig niet-professionele acteurs en met Guy Cassiers in de hoofdrol. Het stuk speelde zich af in een vervallen wasserij op het Antwerpse Sint-Jansplein. Hij ontdekte al snel dat hij met klassieke teksten een heel persoonlijke boodschap kon creëren. Voor de jury is het werk van Ivo Van Hove net daarom zo grensverleggend.
Ivo Van Hove werkt al vanaf het begin van zijn carrière samen met scenograaf en lichtontwerper Jan Versweyveld. Vorig jaar kaapten ze als werk- en levenspartners de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015 weg in de categorie Bewezen Kwaliteit ‘hors concours’.

In 2015 en 2016 slaagde Van Hove er in ook andere belangrijkste theaterprijzen binnen te halen voor A view from the bridge / Vu du pont, van Arthur Miller en dat in Londen, New York en Parijs. Visconti’s Les Damnés stond op het 70ste Festival d’Avignon in 2016. De musical Lazarus van David Bowie en Ivo Van Hove is na een succesverhaal in New York dit najaar in Londen te zien. Dit seizoen regisseert Ivo Van Hove Hedda Gabler bij National Theatre in Londen, Salome bij de Nederlandse Opera en drie voorstellingen bij Toneelgroep Amsterdam: De dingen die voorbijgaan van Couperus - in coproductie met Toneelhuis - Janáčeks liederencyclus Dagboek van een verdwenene - in coproductie met Muziektheater Transparant en De Munt en Obsession, de internationale coproductie met het Barbican Centre, met o.a. Jude Law in de hoofdrol. Deze productie gaat in april 2017 in Londen in première.

De drie laatst vermelde producties zijn dit seizoen ook in het Kaaitheater, Toneelhuis en de Singel te zien.

Ook interessante producties: