nl fr en

Horta-Lambeaux paviljoen opent zijn deuren voor publiek

Het Horta-Lambeauxpaviljoen in het Jubelpark (van architect Victor Horta) met daarin het indrukwekkende reliëf De menselijke driften (van beeldhouwer Jef Lambeaux) gaat op 28 maart 2015 open voor publiek. In de periode van het zomeruur kan het publiek het paviljoen opnieuw bezoeken op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag. Voor de ticketkopers van de voorstelling Passions humaines van Guy Cassiers is er een mooi kortingstarief voorzien.

Het reliëf van Jef Lambeaux is het hoofdpersonage in een docudrama van Guy Cassiers op een tekst van Erwin Mortier. Passions humaines, met een tweetalige Frans-Nederlandse cast is een productie van Toneelhuis, Théâtre National, Fondation Mons 2015 en le manège.mons. Het wordt in alle opzichten een Belgisch verhaal. De theaterproductie gaat van start op 21 april in Le Manège in Mons en doet vervolgens Brussel (Théâtre National), en Antwerpen (Bourla) aan. Na een passage in Amsterdam wordt de tour verdergezet in verschillende Vlaamse steden.
Bezoekers van het paviljoen verkrijgen op vertoon van hun toegangsticket een mooie korting op het ticket voor de theatervoorstelling in Mons, Brussel en Antwerpen.

Historiek Horta-Lambeauxpaviljoen

Het verhaal start in 1889 wanneer Jef Lambeaux op het driejaarlijkse salon van Gent met een houtskooltekening op doek zijn ontwerp van De menselijke driften aan het publiek voorstelt. Ondanks de polemiek die het werk genereert, geeft de Belgische staat de opdracht om het reliëf in marmer uit te voeren. De jonge Victor Horta wordt aangesteld als architect van het schrijn waarin het zal huizen. Die samenwerking wordt gekenmerkt door onenigheid en aanpassingen van het grondplan. Zo wordt de gevel achter de zuilen gesloten en krijgt het reliëf enkel licht via de lichtstraat in het dak. In die binnenruimte voert marmer de hoofdtoon. De vloermozaïek bestaat uit rode, witte en oranje steentjes en geel Sienamarmer kleurt de wanden. Het uit zeventien blokken wit Carraramarmer samengestelde reliëf van Lambeaux staat centraal als een indrukwekkend kunstwerk van 12 m lang bij 8 m hoog.

De afgelopen twee jaar werd het gebouw van Horta in zijn geheel gerestaureerd. De campagne werd gefinancierd door Beliris en uitgevoerd onder leiding van de Regie der Gebouwen. De heropening vanaf de Open Monumentendagen in september 2014 werd succesvol onthaald door het publiek. Nu, na het winterreces, is het klaar om de bezoekers opnieuw hartelijk te begroeten vanaf zaterdag 28 maart.


Praktische info Horta-Lambeauxpaviljoen

Enkel open tijdens de periode van het zomeruur: 28.03 t/m 25.10.2015 op woensdag (14u-16u), op zaterdag en zondag (14u-16u45) Gesloten op maandag.
Tickets:  €7 - €6 - €3,50, te koop aan de kassa van het Jubelparkmuseum in het park

Rondleidingen voor groepen: ecd@kmkg.be of +32 (0)2 741 72 14. Enkel in de voormiddag; geen reserveringen op woensdag.

 

Horta-Lambeauxpaviljoen

Jubelpark, 1000 Brussel

www.kmkg.be

Ook interessante producties: