Ernst Löw is Sokrates

Ernst Löw is Sokrates

Extra voorstelling aansluitend na Poquelin II op zaterdag 15 juni 2019

Op vraag van tg Stan en Olympique Dramatique brengt acteur en schrijver Ernst Löw aansluitend na de laatste voorstelling van Poquelin II in de Bourla de Apologie van Socrates. Een tekst die na de recente verkiezingen eens te meer de vinger op de wonde legt en doet nadenken over politiek, populisme, democratie en menselijkheid.

Ernst Löw is in de eerste plaats performer. Zijn tweede natuur dwingt hem tot schrijven. Het toneelstuk Ernst Löw is Sokrates, is een door Löw zwaar bewerkte versie van Plato’s Apologie van Socrates.

In de monoloog is Löw de Griekse wijsgeer Socrates die een toespraak houdt, waarin hij zich voor een rechtbank moet verantwoorden. Hij wordt immers beschuldigd van het ontkennen van de Goden. Aangezien Socrates vele volgers heeft, wordt hij gezien als een gevaar voor de maatschappij.

De inhoud van dit eeuwenoude oorspronkelijk Griekse toneelstuk is heel actueel, vooral dan het deel waarin Socrates de Atheense politiek aanvalt en belachelijk maakt. Zijn visie op politiek, populisme, democratie, maatschappij en mens zijn, doet de toeschouwer nadenken.


Damiaan De Schrijver: “Om 12 uur, op zondag 26 mei, de dag van de verkiezingen, zag en hoorde ik vriend en collega Ernst Löw op het Conscienceplein te Antwerpen voor drie man, een hond en een paardenkop zijn apologie van Sokrates opvoeren. Met luide stem en tegen de wind in. Deze profetische redevoering was zeer aangrijpend omdat het weer de juiste woorden op het juiste moment zijn. Vandaar de vraag van alle medewerkers van Poquelin II, met steun van Toneelhuis, aan Ernst om zijn apologie speciaal voor het Bourlapubliek te willen hernemen op zaterdag 15 juni rond 22u47. Welkom.”


Stijn Van Opstal: “Om 13 uur, op zondag 26 mei, de dag van de verkiezingen, telefoneert Damiaan De Schrijver me, een kort helder gesprek dat hierop neerkomt: ik heb iets bijzonders gezien - Ernst Löw voert in openlucht de apologie van Socrates op - het heeft me geraakt - ga het alstublieft snel zelf kijken - en of we hem een podium kunnen bieden in de Bourlaschouwburg? Ernst was een van mijn meest bevlogen meesters op de toneelschool, Socrates de grondlegger van de westerse filosofie ooit ter dood veroordeeld voor het uitdragen van zijn wereldbeeld, Plato zijn leerling die op het proces zijn verdedigingsrede neerschreef, getiteld de Apologie van Socrates, ooit mythisch opgevoerd door de even mythische Julien Schoenaerts; maar dit alles kende ik enkel van horen zeggen, niet van het zeggen zelf. Nu krijg ik een herkansing: Ernst Löw is Socrates komt naar de Bourlaschouwburg op zaterdag 15 juni rond 22u47. Welkom.”

 

PRAKTISCH

Al wie tickets heeft voor Poquelin II op donderdag 13, vrijdag 14 of zaterdag 15 juni kan deze extra voorstelling op zaterdag gratis meepikken op vertoon van diens voorstellingsticket.

Zaterdag 15 juni 2019, Toneelhuis (Bourla)

  • 20u - 22u30: Poquelin II
  • 22u45 - 23u35: Ernst Löw is Socrates

Foto Ernst Löw (c) Willem Depuydt

Ook interessante producties: