nl fr en
Theater

Poquelin II

Bekijk foto's

“Ik wil me met de belachelijke trekjes van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal aangenaam verbeelden”, aldus Molière.

Reden genoeg voor een ploeg rasacteurs – verzameld uit Olympique Dramatique, STAN, ARSENAAL/ LAZARUS, Dood Paard en NTGent – om opnieuw in Molières werk te grasduinen en er een nieuwe voorstelling mee te maken. Stijn Van Opstal, Kuno Bakker, Damiaan De Schrijver, Jolente De Keersmaeker, Els Dottermans, Willy Thomas en Frank Vercruyssen, dat is de ploeg die samen aan de slag gaat met het oeuvre van Molière.

Staan zeker op het programma: Le Bourgeois gentilhomme (1670), waarin Molière spot met een rijke burger die het gedrag van de adel wil imiteren en L’Avare (1668), een tragikomedie over gierigheid, machtswellust, hebzucht, waarheid en leugen, die bol staat van de absurde financiële en morele deals waar we elkaar mee bestoken.

STAN kent het werk van Molière bijzonder goed. Eerder maakte het spelerscollectief al het succesvolle Poquelin (2004), een voorstelling gebaseerd op een aantal stukken van Molière, waaronder Le Médecin malgré lui, Sganarelle en Le Malade Imaginaire. De voorstelling toerde uitgebreid in een Nederlandstalige én een Franstalige versie. En smaakte duidelijk naar meer. Op naar Poquelin II.

"In Poquelin II spelen de acteurs met ironische distantie en pretentieloze overdrijving. Daardoor maakt de voorstelling zichzelf enigszins onschadelijk en staat of valt ze met de humor. Maar dat is niet erg als je werkelijk alle schuiven opentrekt. Kat- en muisslapstick! Opzichtige terzijdes! Misverstanden! Huwelijken! Bovendien gebeurt dat met zo'n aanstekelijk spelplezier dat zelfs de grootste zuurpruim in een lachkramp schiet. (...) Nee, weinig mis met deze Molière. Een lekker ouderwetse dijenkletser."

"Maar het zijn vooral de acteurs zelf die van Poquelin II een goed stuk maken. Misschien houden we wel van Van Opstal en co. Om het ritme dat ze in hun woorden leggen. Om het ongelooflijke talent dat ze hebben. En door de mensen van wie we houden, laten we ons makkelijk overtuigen. Dat wist Molière 300 jaar geleden al."

"Hoe omgaan met geld en de liefde? Het is het thema dat Molière aansnijdt in zowel ‘L’Avare’ als ‘Le Bourgeois gentilhomme’. (...) In een heerlijke double bill zetten Kuno Bakker, Els Dottermans, Willy Thomas, Stijn Van Opstal, Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen een komedie neer met beperkte middelen. Toch weten ze door het gigantische snelle ritme, de scherpe humor en de relativering van het medium theater en bij uitbreiding de kunsten met Poquelin II een voorstelling af te leveren die garant staat voor twee uur en half theater – letterlijk en figuurlijk – van de bovenste plank."

Bert Hertogs in Concertnews **** , 13 november 2017

"Stan verplaatst ons naar het rumoerige theater van de 17de eeuw, toen acteurs niet op een overdrijving meer of minder keken, tot jolijt van het publiek. "

Pieter T'Jonck in De Morgen **** , 14 november 2017

"'Poquelin II' ademt helemaal de sfeer van de 17de eeuw uit. (...) En toch heeft 'Poquelin II' niks ouderwets. (...) De grappen en levenswijsheden worden als een ratelend geweersalvo 2,5 uur lang door een formidabele cast - het spelplezier spat van het kleine podium - op het publiek afgevoerd. Ga het zelf zien."

Koen Van Boxem in De Tijd , 14 november 2017

"Het Vlaamse gezelschap Stan brengt als tweeluik de karakterkomedie De vrek ( L’Avare , 1668) en de balletkomedie Le Bourgeois gentilhomme (1670). De combinatie is verrassend en in theatraal opzicht een briljante vondst: de stukken vullen elkaar aan, spiegelen elkaar en de personages lijken moeiteloos van de ene komedie over te lopen in de andere."

Kester Freriks in Theaterkrant **** , 5 december 2017

"Molière schreef heel ruw toneel met schetsmatige personages. Als je het vergelijkt met een schilderij zijn het dikke verfstrepen en felle kleuren, geen kleine nuances. Als acteur is dat heel plezierig. Niks in de handen, niks in de mouwen, acteren zoals het vroeger was."

"De planken, de kostuums, de toneelgordijnen, de tekst, de zeden... Alles staat op losse schroeven in Poquelin II waarin tg STAN twee stukken van Jean-Baptiste Poquelin (beter bekend als Molière) met een aan carnavalswaanzin grenzende gretigheid in de mix gooit. En of dat vuurwerk oplevert!"

Els Van Steenberghe in Knack Focus **** , 16 november 2017

"Werken met tg Stan is een lang gekoesterde droom die uitkomt."

"Theatergezelschap STAN brengt Molière weer tot leven in de Bourla" - Herbekijk het videoverslag van de repetities."

"Molière is het brute geweld, is een ode aan de toneelspeler, het toneelspelen pur sang. Molière is de schrijver van de overdrijving en dat is iets dat ons als toneelspelersgezelschap op het lijf is geschreven."

Jolente De Keersmaeker in Pompidou , 7 november 2017

"Deze avond van Vlaamse zotten biedt een type vitaal totaaltheater dat, als we niet uitkijken, langzaam maar zeker spaarzaam begint te worden."

"Om te illustreren hoe modern Molière is: dat mijn personage in L’avare, Monsieur Jacques, tegelijk koetsier en kok is, is geen dubbelrol die wij zelf hebben geïntroduceerd. Molière heeft dat zo geschreven: om duidelijk te maken dat de vrek te gierig is om meer personeel te betalen, maar ook om zijn geldschieters subtiel te laten weten dat hij meer acteurs kon gebruiken."

Damiaan De Schrijver in Bruzz , 22 november 2017

Credits

van en met

 • Damiaan De Schrijver
 • Els Dottermans
 • Frank Vercruyssen
 • Jolente De Keersmaeker
 • Kuno Bakker
 • Stijn Van Opstal
 • Willy Thomas

tekst

 • Molière

lichtontwerp

 • Thomas Walgrave

kostuumontwerp

 • Inge Büsscher

coproductie

 • ARSENAAL / LAZARUS
 • Dood paard
 • NTGent
 • Olympique Dramatique
 • Toneelhuis
 • tg STAN

Reacties (24)

Ann Van Riet — 7 december 2017

TOP. Absoluut TOP in DGPost. Dank u wel aan alle spelers.

Huub van der Poel — 6 december 2017

Hallo,
hebben jullie in 2018 ook nog uitvoeringen van Poquelin?

Dank voor jullie reactie,
vriendelijke groet--Huub van der Poel
Eindhoevn-Nederland

Toneelhuis — 11 december 2017

Beste, voorlopig zijn er geen extra speeldagen van Poquelin II gepland. Houdt u zeker onze website in het oog of schrijf u in op de nieuwwsbrief voor de laatste nieuwtjes. Beste groet vanwege Toneelhuis

Laat hier uw vragen en reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties