Dichter bij Dulle Griet

Dichter bij Dulle Griet

Exclusief Bruegel wandelparcours

Een unieke ontdekkingstocht langs Bruegels topstuk, vier keer anders bekeken door kunstenares Anne-Mie Van Kerkchoven, specialist Carl Depauw, schrijver Jeroen Olyslaegers en theatermaker Lisaboa Houbrechts. Dankzij een tijdelijke alliantie tussen Museum Mayer van den Bergh, Museum Plantin-Moretus, LLS Paleis, ruimte voor actuele kunst en Toneelhuis.

Dulle Griet, Pieter Bruegels wereldbefaamde schilderij, blijft kunstenaars inspireren tot eigentijdse interpretaties waarin ze de confrontatie aangaan met dit werk. En al helemaal tijdens dit Bruegeljaar 2019. Ook P.U.L.S. maker Lisaboa Houbrechts schrijft met Bruegel een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij Dulle Griet creëerde. Na het gedurfde 1095 (2017) en de controversiële Hamlet (2018) nemen Lisaboa Houbrechts en Kuiperskaai met Bruegel opnieuw een duik in de geschiedenis. Première op 6 december in de Bourla.

Deze voorstelling was de aanleiding voor Toneelhuis om een samenwerking aan te gaan met een aantal andere Bruegelexperten in Antwerpen. Dankzij een tijdelijke alliantie tussen Museum Mayer van den Bergh, Museum Plantin-Moretus, LLS Paleis, ruimte voor actuele kunst en Toneelhuis kan u het eerste weekend van december een dag lang op een unieke ontdekkingstocht langs Bruegels topstuk, vier keer anders bekeken door kunstenares Anne-Mie Van Kerkchoven, specialist Carl Depauw, schrijver Jeroen Olyslaegers en tenslotte theatermaker Lisaboa Houbrechts. 

 • U start in de tentoonstellingsruimte LLS Paleis, ruimte voor actuele kunst. Op de finissage van de tentoonstelling Dulle Griet: rebellie – provocatie – wanhoop – feminisme licht Anne-Mie Van Kerckhoven haar interpretatie van dit raadselachtige schilderij toe.
 • Prentenspecialist Carl Depauw toont in Museum Plantin-Moretus de mooiste Bruegelprenten uit de Antwerpse collecties. Deze papieren parels worden eenmalig uit het depot gehaald en tonen de veelzijdigheid van Bruegel. 
 • In Museum Mayer van den Bergh staat u oog in oog met de enige echte Dulle Griet. Writer in residence en auteur Jeroen Olyslaegers neemt u mee in zijn fascinatie voor Bruegel, Dulle Griet en de 16de eeuw van Antwerpen. Met passages uit zijn nieuwe roman Wildevrouw ontstaat er een intiem en exclusief moment tussen schrijver en zijn geschilderd idool.
 • U eindigt de tocht bij Toneelhuis, in de Bourlaschouwburg, waar u een voor de gelegenheid Bruegeliaanse hapjes kunt eten (€5 p.p.). U sluit af in stijl met de voorstelling Bruegel. In deze voorstelling zet Lisaboa Houbrechts de figuur van de Dulle Griet centraal,  de vrouw die als ‘manwijf ’ wordt beschimpt omdat ze objecten rooft voor de hel. Maar wat als zij die objecten niet rooft, maar ze juist probeert te redden? Lisaboa Houbrechts maakt een vertelling aan de hand van die verloren gegane objecten. De ideale afsluiter van deze bijzondere helletocht op zoek naar de Dulle Griet!

PRAKTISCH


Zaterdag 7 december om 14u (LAATSTE TICKETS !) & zondag 8 december 2019 om 11u (UITVERKOCHT !)
Duur: 6 à 7 uur.

startpunt: LLS Paleis, ruimte voor actuele kunst, Paleisstraat 140, 2018 Antwerpen
eindpunt: Toneelhuis – Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen

Zaterdag 7 december 2019:

 • 14u - samenkomst  in LLS Paleis
 • 15u - Museum Plantin-Moretus
 • 16u - Museum Mayer van den Bergh
 • 17u - aankomst in Toneelhuis, mogelijkheid tot Bruegeliaans hapjes
 • 20u - theatervoorstelling Bruegel - Lisaboa Houbrechts in Toneelhuis (Bourla)

Zondag 8 december 2019

 • 11u - samenkomst in LLS Paleis
 • 12u - Museum Plantin-Moretus
 • 13u - Museum Mayer van den Bergh
 • 14u - aankomst in Toneelhuis, mogelijkheid tot Bruegeliaans hapjes
 • 15u - theatervoorstelling Bruegel - Lisaboa Houbrechts in Toneelhuis (Bourla)

Tickets €36 (eenheidsprijs, inclusief toegangsticket musea Plantin-Moretus, Mayer van den Bergh en voorstellingsticket Bruegel. Exclusief Bruegeliaanse hapjes)
Hier te koop of via +32 3 224 88 44.

Geïnteresseerden die reeds een ticket kochten voor de voorstelling Bruegel kunnen vanaf dat moment een upgrade doen met behoud van hun gereserveerde plaatsen. Ze worden hierover apart geïnformeerd.

Ook interessante producties: