Afscheid van Johan Leysen (1950-2023)

Afscheid van Johan Leysen (1950-2023)

Deze week overleed onverwacht Johan Leysen. Hij was ongetwijfeld een van de meest verfijnde tekstacteurs van het hedendaagse Vlaamse en Nederlandse theater.

De voorbije jaren stond hij viermaal in een voorstelling van Guy Cassiers: als de Japanse keizer Hirohito in Wolfskers (2007), als Gilles de Rais in Bloed en Rozen (2011) van Tom Lanoye, als een seriemoordenaar in De misdaad (2012) van Yves Petry en vorig seizoen nog in de laatste voorstelling van Guy Cassiers voor Toneelhuis: Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen (2022) op poëzie van Leonard Nolens: “Johan Leysen tilt de voorstelling tot eenzame hoogte”, schreef de pers. Met Johan verliest het Nederlandstalige theater veel te vroeg niet alleen een gepassioneerd, integer en intelligent acteur, maar ook een sympathiek en bescheiden mens met een aristocratische ziel.

Als een hommage aan zijn kunnen maken Toneelhuis en Behoud de Begeerte de volledige opname van Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen openbaar. Guy Cassiers ensceneerde deze voorstelling, opgebouwd rond gedichten van Leonard Nolens. Zeg aan de kinderen dat we niet deugen toont Johan Leysen op z'n best: een minnaar van de tekst, een speler die denkt, een acteur die intens voelt, een lichaam dat met kleine bewegingen grote gebaren maakt. Kortom: een dichter met de woorden van iemand anders. Poëzie zoals ze (te) zelden gebracht wordt.  

Geniet hier van Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen.

Ook interessante producties: