nl fr en
Muziek

Young Bands Night

Steiger, RUBIN & Mount Soon

Bekijk foto's
Drie te ontdekken bands op één avond. Niet te missen!
 

STEIGER
Antwerps CD Release Concert
De Gentse groep Steiger is een jazztrio, maar niet in de klassieke zin van het woord. Steiger houdt van variatie en laat zich inspireren door uiteenlopende genres als jazz, rock, pop, klassieke muziek en elektronische muziek. De groep probeert het evenwicht te bewaren tussen compositie en improvisatie. 
Steiger wordt gezien als één van de pioniers van de Belgische jazz crossover-scene en was afgelopen zomer te zien op Gent Jazz en Jazz Middelheim.
Op 14 september komt het nieuwe album Give Space uit, opgenomen op zeven verschillende locaties. De sound van Steiger past in of gaat de confrontatie aan met deze ruimtes en field recordings, reverb en ambient krijgen een speciale, essentiële plek toebedeeld in de dialogen met die ruimtes.
Steiger is Gilles Vandecaveye (keys), Kobe Boon (bas) en Simon Raman (drums).

RUBIN
RUBIN brengt rootsy songs die naar de keel grijpen van de eerste tot de laatste adem. Op een filmische manier trekken ze u naar het puntje van uw stoel. Spanning, emotie en kwetsbaarheid wisselen elkaar af, steeds met een grillig donker randje. Inspiratie vinden ze bij Lera Lynn, Trixie Whitley, Ry Cooder, T­Bone Burnett… 
Een authentieke sound in een intimistische sfeer. Fragiele pop­-noir van de bovenste plank.

Mount Soon
Hoewel Mount Soon een Antwerpse band is, klinken ze alsof ze kwamen overgewaaid uit de Amerikaanse Steppe. Hun eerste EP namen ze op met Koen Gisen (Bony King, Flying Horseman, An Pierlé) en werd in 2017 uitgegeven. Hun eerste clip werd geregisseerd door Lara Gasparotto (die ook de Toneelhuis affichebeelden 2018-2019 maakte) en ging in première bij De Morgen die er meteen enkele superlatieven op kleefde. Hun unieke sound roept echo's op van Jeff Buckley, Robert Plant en Radiohead terwijl de teksten filosoferen over liefde, angsten, twijfels en verlangen. De muziek wordt rond deze mijmeringen gewoven als een warm deken dat u omarmt net voor het wordt weggetrokken. 


Pers over Mount Soon:

  • “Bezwerende indie rock met een knipoog naar Bon Iver.”  — De Morgen
  • “De band gaat een mooie toekomst tegemoet, Soon.”  — Jazzism
  • “Intiem genieten.”  — OOR

"over Steiger : Bijzondere drumhooks, aparte ritmische verschuivingen en een piano die de meest gekke bokkesprongen maakt. Het toont nog maar eens hoe de groep in wezen een heel eigen sound naar voren schuift. En dat in een relatief korte tijd, want elke keer weer denk je het wel gehoord te hebben vooraleer de groep de luisteraar een zoveelste verandering voorschotelt. Het is maar een van de vele redenen waarom we zo gewéldig fan zijn van dit Belgische jazztrio. Elke keer weer richting het onverwachte, met de verrassing die telkens weer op de loer ligt."

"Over Steiger: Wij stonden gebiologeerd te luisteren naar de zichzelf langzaam openvouwende compositie die in de staart weer doodleuk toeklapte, met alleen een creepy pianomotiefje als laatste houvast. The Twillight Zone was er niets tegen. (...) Vandecaveye, Raman en Boon lopen niet te koop met virtuositeit maar etaleren verfrissend genoeg een fijngevoeligheid voor avontuur en extravaganza. Zoals in The Lady, The Llama & The Dog, epileptische avantgarderock die weigerde te kiezen tussen Captain Beefheart en Jerry Lee Lewis. Soms knudde, soms nét niet gevaarlijk gratuit, maar altijd op het scherp van de snee."

Sasha Van der Speeten in De Morgen *** , 22 september 2018

"Over Steiger: De jonge Gentenaren bewijzen met deze opvolger dat ze een eigen stek verdienen in de jazz scene van België. Steiger weet op een goede manier een mix te vinden tussen het experimentele en klassieke karakter van jazz en voegt door hun “vierde bandlid” een extra dimensie toe aan hun nummers. De creativiteit van het drietal vindt na het kranige debuut een nieuw hoogtepunt op dit album, maar toch kunnen we ons niet ontdoen van de gedachte dat het beste van Steiger nog komen moet."

Yannick Verhasselt in Indiestyle *** , 13 september 2018

"Alles begint bij improvisatie. We hebben alle ruimtes gesampled. Dat betekent dat de reverb live toegepast wordt op de instrumenten via een mengpaneel zodat we klinken zoals we in die ruimte klonken. Zo proberen we de mensen zoveel mogelijk mee te nemen naar die verschillende ruimtes."

interview met Steiger in DA Music , 13 september 2018

"In de roedel jonge, Vlaamse jazzhonden laat het pianotrio Steiger zich moeilijk aanlijnen. De Gentenaren gingen buiten de perimeters van de opnamestudio graven naar inspiratie, en de put mag er wezen."

Jonas Boel in Knack Focus **** , 12 september 2018

"Met Give Space maakt Steiger een grote sprong voorwaarts om aan te sluiten bij het rijtje boeiende Belgische jazzbands zoals STUFF. en De Beren Gieren."

in De Standaard ****

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. woensdag 24 oktober 2018 — 20U00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Reacties (0)

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

Voor vragen mbt tickets kan u terecht op tickets@toneelhuis.be.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

Hamlet Theater 22 september 2018 t/m 3 mei 2019

Hamlet

Kuiperskaai / Lisaboa Houbrechts