nl fr en

Twee Parijse premières van Guy Cassiers dit najaar!

Guy Cassiers is door de befaamde Comédie Française gevraagd om een regie te doen voor de vaste acteurs. Op 22 september gaat Les Démons in wereldpremière in Parijs. Op 5 november is er de Parijse première van Antigone à Molenbeek + Tirésias bij MC93. Deze Franse hercreatie ging in juni in première op Les Nuits de Fourvières (Lyon) en zal dit najaar in Parijs te zien zijn in het kader van het Festival d'Automne. Nadien volgt een uitgebreide Franse tournee.

Les Démons

Guy Cassiers & de acteurs van la Comédie-Française
Van 22 september 2021 tot 16 januari 2022, Parijs

Frankrijk heeft altijd al een bijzondere rol gespeeld in de ontwikkeling van het werk van Guy Cassiers. Veel van zijn voorstellingen werden gepresenteerd, gecoproduceerd of zelfs gecocreëerd op gerenommeerde Franse festivals als het Festival d'Avignon of het Festival d'Automne in Parijs. In 2017 ontving hij nog de insigne van Officier in de Orde van de Kunsten en Letteren in Frankrijk.

Nu valt Cassiers nog een grote eer te beurt: hij is door de Comédie-Française, het voornaamste staatstheater van Frankrijk, gevraagd om een regie te doen voor de vaste acteurs. Hij repeteert momenteel met hen in Parijs aan de roman Demonen (1872) van de Russische schrijver Dostojevski in een bewerking van Erwin Mortier. 

Met Demonen schreef Dostojevski de eerste roman over ‘domestic terrorism’. Het is het verhaal van de opkomst en de ondergang van een kleine, ondergrondse groep van jonge ‘nihilisten’ die de volledige ontwrichting van de bestaande orde nastreven, desnoods met terreur en geweld. Met hun woede en hun ressentiment staan ze radicaal tegenover een oudere generatie van liberale salonsocialisten die hun tijd doorbrengen met praten over atheïsme, kunst en de toekomst van de mensheid. Vlijmscherp legt Dostojewski de interne machtsmechanismen van de groep bloot: van manipulatie en bedrog tot intimidatie en collectieve moord. Demonen is een voorstelling over hoe een samenleving zich van binnenuit dreigt te vernietigen. De parallellen met onze tijd kunnen gemakkelijk getrokken worden.

Om die maatschappelijke en morele implosie in beeld te brengen, maakt Guy Cassiers opnieuw gebruik van de mogelijkheden van de visuele technologie en het spel tussen camera en geprojecteerd beeld. 

 

Antigone à Molenbeek + Tiresias

Guy Cassiers
Parijse première op 5 november 2021, MC93

In het seizoen 2020-2021 regisseerde Guy Cassiers een tweeluik van monologen: Antigone in Molenbeek (een tekst van Stefan Hertmans) en Tiresias (naar een tekst van Kae Tempest). Twee van de meest fascinerende figuren uit de antieke oudheid worden herschreven naar de 21ste eeuw.

In Antigone in Molenbeek wil het hoofdpersonage haar dode broer, een IS-zelfmoordterrorist, begraven. Zijn stoffelijke resten worden echter niet vrijgegeven. In het spreekgedicht Tiresias verglijdt de identiteit van de spreker van man over vrouw naar blinde ziener. Een verhaal van een transformatie van man naar vrouw dat alle vragen over identiteit op scherp stelt. Vanuit de positie van ‘buitenstaander’ leggen Antigone en Tiresias de verdrongen seksuele, sociale en politieke vooroordelen van de samenleving bloot.

Cassiers maakte een Franstalige hercreatie van dat tweeluik met Franse actrices Ghita Serraj en Valérie Dréville. De voorstelling ging in juni 2021 in première op het festival Les Nuits de Fourvière in Lyon en is vanaf 5 november te zien in Parijs in het kader van het Festival d'Automne. Nadien volgt een uitgebreide Franse tournee.