Toneelhuisdirecteur Guy Cassiers wordt eredoctor

Guy Cassiers en Ivo Van Hove mogen zich binnenkort, samen met vier internationale toponderzoekers, eredoctor van de Universiteit Antwerpen noemen.

Jaarlijks reikt de Universiteit Antwerpen een eredoctoraat voor algemene verdiensten uit. Dit jaar valt deze eer te beurt aan theater- en operaregisseurs Ivo van Hove en Guy Cassiers.

“Ivo Van Hove is een baanbrekende, veelzijdige en internationaal georiënteerde theatermaker”, legt rector Alain Verschoren uit. “Naast regisseur is hij ook directeur, programmator en lesgever. Kenmerkend voor zijn theater is het slopen van muren, tussen woord en techniek, tussen rede en emotie, tussen vernieuwing en traditie.” Van Hove laat zich bovendien niet door grenzen bedwingen. “Hij kleurt geografisch buiten de lijntjes, zijn producties werden gepresenteerd op internationale podia, en hij werkte met Duitse, Amerikaanse, Nederlandse en Belgische acteurs.”

Ook Toneelhuisdirecteur Guy Cassiers behoort tot de top van de Europese theatermakers. Hij staat bekend voor zijn gesofisticeerd intermediaal theater, dat zich uit als een geraffineerde choreografie van theater, video, beeldende kunst en literatuur. “Het gaat in zijn voorstellingen om de wisselwerking tussen de verschillende media en wat dat zintuiglijk teweegbrengt bij de toeschouwer. Zijn eigenzinnige theatertaal wordt in binnen‐ en buitenland erg gewaardeerd”, aldus Verschoren.

De eredoctoraten voor wetenschappelijke verdiensten gaan naar vier buitenlandse toponderzoekers, stuk voor stuk toppers in hun domein.

Rebecca Blank (University of Wisconsin, VS) onderzocht armoede- en sociaal beleid en werkte op beleidsniveau in het Witte Huis, onder de presidenten Bill Clinton en Barack Obama. Econoom Paul Collier (Oxford University, Groot-Brittannië) is specialist in Afrikaanse economie en onderzoekt in zijn werk prangende globale vraagstukken, zoals onder meer de effecten van ontwikkelingshulp en problemen met democratie in lage-inkomenslanden. Haruo Sugiyama (Osaka University Graduate School of Medicine, Japan) leverde belangrijke bijdragen aan kankerbehandelingen en is daarmee één van de grote pioniers op wereldvlak. Sandra Hale (University of New South Wales, Australië), ten slotte, wordt gelauwerd voor haar werk op het vlak van gemeenschapstolken, meer bepaald sociaal- en gerechtstolken.

De uitreiking van de eredoctoraten vindt plaats op woensdag 2 april.