Toneelhuis ontvangt 200.000 euro subsidie van het Europees cultuurprogramma voor de creatie en spreiding van het nieuwe project van FC Bergman, Van den vos.

De Europese subsidie maakt het mogelijk Van den vos te spelen in Berliner Festspiele, Wiener Festwochen, Kaaitheater, Le Phénix – Scène Nationale de Valenciennes, Operadagen Rotterdam, Stadsschouwburg Amsterdam en Theaterfestival Boulevard.

De vier jaar durende samenwerking tussen FC Bergman en Toneelhuis gaat in 2013 van start met de creatie van Van den vos, een muziektheaterproject geïnspireerd op het episch dierdicht Van den vos Reynaerde. In deze dertiende-eeuwse fabel zet de sluwe Reinaert de Vos alle dieren van het dierenrijk, koning Nobel incluis, een neus. Zonder enige scrupule maar met alle sympathie van de toehoorder gaat Reinaert zijn gang.

FC Bergman buigt zich met dit project over de aantrekkingsfactor van het begrip ‘immoraliteit’ en de invloed ervan op onze huidige samenleving. De jonge muzikante/componiste Liesa Van der Aa schrijft de muziek, hierin bijgestaan door het veelbelovende jonge Duitse ensemble Kaleidoskop, terwijl Josse De Pauw het libretto voor zijn rekening neemt. De zes kernleden van FC Bergman (Stef Aerts, Joé Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten en Marie Vinck) zullen dit project regisseren, vormgeven en er in aantreden als performers/zangers. Bij dat laatste worden zij versterkt door stemkunstenaar Gregory Frateur, door Viviane De Muynck en door Dirk Roofthooft. Samen zullen zij trachten zich meester te maken van Van der Aa’s muziek die door een live orkest zal worden uitgevoerd. Van den Vos gaat in première december 2013 in de Antwerpse Bourlaschouwburg in coproductie met Muziektheater Transparant en Kaleidoskop.

 

met de steun van het cultuurprogramma van de Europese Unie.

Ook interessante producties: