Reinhilde Decleir wint Burgerschapsprijs 2014

Theatermaker Reinhilde Decleir van Tutti Fratelli en Ho Chul Chantraine, het brein achter de landbouwcoöperatieve Agricovert, hebben de Burgerschapsprijs 2014 ontvangen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting P&V aan mensen en organisaties in binnen- en buitenland die zich op "een voorbeeldige manier inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving."
Op 27 en 28 januari is Tutti Fratelli tijdens de Antwerpse Kleppers te gast in de Bourla met Ten huwelijk.

“In een tijd waarin velen vinden dat mensen die in armoede leven dat vooral aan zichzelf te danken hebben en zij hun lot op eigen kracht en door hard te werken maar moeten zien te overstijgen, zijn het mensen als Reinhilde Decleir die ons eraan herinneren dat solidariteit, zorg voor elkaar en bundeling van krachten het beste recept zijn tegen een maatschappelijke verkilling waar de zwaksten onder ons altijd en overal de eerste slachtoffers van worden. Ik feliciteer Reinhilde met haar prachtig initiatief en ik hoop dat ze de kracht blijft vinden om haar goede werk verder te zetten, met haar fratelli en met allen die hen genegen zijn.” - Stefaan De Ruyck

Vanavond mag Reinhilde Decleir de Burgerschapsprijs van Stichting P&V in ontvangst nemen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, initiatieven of organisaties in België of het buitenland die zich inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving. Voor deze tiende uitreiking koos Stichting P&V een Nederlandstalige en een Franstalige laureaat die dagelijks actief is in het bieden van kansen op volwaardige maatschappelijke participatie aan sociaal kwetsbare groepen.

De jury van de Burgerschapsprijs is bijzonder getroffen door de manier waarop Reinhilde Decleir met Tutti Fratelli sociale en artistieke doelstellingen weet te combineren. "Tutti Fratelli biedt kansen aan mensen die in de maatschappij uit de boot zijn gevallen en die, zeker in een stedelijke context, steeds meer geïsoleerd en vervreemd zijn geraakt. Door hen te betrekken bij een artistiek project, waar ze een eigen taal krijgen en een kanaal om hun verhalen te vertellen, vinden ze gevoelens van zelfrespect en eigenwaarde terug", zo motiveert de jury haar keuze voor Decleir.
De Franstalige laureaat Ho Chul Chantraine, werd gelauwerd omdat hij met zijn jonge coöperatieve AgricoVert, die zowat 25 landbouwers uit de omgeving van het Waals-Brabantse Gembloux verenigt, het beroep van de landbouwer wil herwaarderen, jobs creëert voor laaggeschoolden en lokaal verankerde landbouwbedrijven ondersteunt.

De Burgerschapsprijs wordt deze avond uitgereikt in de KVS in Brussel. De laudatio van de laureaten wordt uitgesproken door Jean-Michel Javaux (voormalig voorzitter van Ecolo en burgemeester van Amay sinds 2006) en Stefaan De Ruyck (Algemeen Directeur van Kunstencentrum Vooruit in Gent). Beide laureaten ontvangen een beeldhouwwerk van de kunstenaar Johan Tahon.

Vorige laureaten van de Burgerschapsprijs zijn onder andere Fadela Amara, Jean-Pierre en Luc Dardenne, Wannes Van de Velde, Stéphane Hessel en Jan Goossens.

Ook interessante producties: