Olympiquers op verplaatsing

Geert van Rampelberg is in volle repetitie voor de opera  Akhnaten van Philip Glass. Intussen werkt Stijn van Opstal in Gent aan Carrara, een familievoorstelling van Studio Orka. 

Studio ORKA laat zich voor Carrara (7+)  inspireren door beeldhouwers en de stoffige ateliers waarin ze urenlang vertoeven. De fysieke kracht waarmee ze stenen kappen en kloppen, kneden en slaan. De muffe geur van jute, gips en aangebrande koffie. Wat drijft hen en waarom beeldhouwen ze onophoudelijk wat er al lang niet meer is? Waaraan dacht Frankenstein toen hij de handen van zijn vriend boetseerde en Giuseppe, wou die wel dat Pinokkio tot leven kwam? Een voorstelling over twee mannen, gescheiden van elkaar en toch in hoofd en hart altijd samen.
Een familievoorstelling op locatie over brokken maken en dan weer lijmen.
Stijn Van Opstal en Joris Van den Brande spelen. Concept en uitwerking zijn van de hand van Philippe Van De Velde, Martine Decroos, Joris Van Den Brande, Stijn Van Opstal en Kwint Manshoven.

Van 7 feb. t.e.m. 3 april op tournee in Vlaanderen.

website Studio Orka

 

Geert van Rampelberg repeteert intussen in de Vlaamse opera voor  Akhnaten van Philip Glass. 
Wanneer Farao Amenhotep IV in 1375 vóór Christus de Egyptische troon bestijgt, noemt hij zichzelf ‘Akhnaten’, schaft het veelgodendom af en installeert een monotheïstische cultus rond de zonnegod Aten. Een nieuwe hoofdstad verrijst en ook in de politiek, de kunst en de taal laat Akhnaten een nieuwe wind waaien. Maar de farao, zijn echtgenote Nefertiti en hun familie vervreemden steeds meer van de reële noden van de bevolking. Na zeventien jaar wordt de farao door de volksmassa ten val gebracht en de vroegere, starre machtsstructuren worden in ere hersteld.

Philip Glass, de bekendste minimalistische componist van onze tijd, componeerde deze opera. Hij kiest niet voor een ononderbroken verhaallijn, maar tekent een episodisch-symbolisch portret van de legendarische farao, vol gestileerde taferelen.  De spraakmakende modeontwerper Walter Van Beirendonck tekent voor de kostuums. 
De rol van de ‘schrijver’, die de momentopnamen van Akhnatens bewogen regeerperiode aaneenrijgt, wordt vertolkt door Geert van Rampelberg.

Van 13 feb t.e.m. 10 maart in de Vlaamse opera in Antwerpen en Gent

website Vlaamse opera