nl fr en

Het weer als tegenspeler

Ze kunnen veel, de jongens en meisjes van FC Bergman, maar soms speelt het weer zelfs hen parten. Tijdens het Oerolfestival waren de klimatologische omstandigheden zo slecht dat de eerste voorstelling op 16 juni niet kon doorgaan. Theater in openlucht is iets geweldigs. Alleen jammer dat het weer niet geënsceneerd kan worden. 

De Oerolpremière kon een dagje later gelukkig wel doorgaan en dat is De Volkskrant niet ontgaan. Een citaat uit de recensie:

“De leegte van zandbank de Noordvaarder op Terschelling is onmetelijk. Het valt op als daar opeens een billboard staat met daarop een jonge Arnold Schwarzenegger, die de wereld zijn spierballen toont. Het bord is er neergezet door de Vlaamse theatergroep FC Bergman, die hier hun Terminator Trilogie speelt. Van alle Oerolvoorstellingen dit jaar moet dit wel de meest beeldende zijn. Dat is de specialiteit van de groep, die al eerder met veel visueel vertoon de Nederlandse theaterfestivals bespeelde. Ook nu is het hen te doen om met veel precisie omkaderde plaatjes, niet om een coherent verhaal. Er is geen tekst. Zelfs de te verwachten verwijzingen naar de Terminator-films zijn schaars. Wat is er wel? Een kleine honderd figuranten in galakleding, die langzaam in de verte van de Noordvaarder verdwijnen. Daaruit blijft één jonge man achter en die moet zien te overleven in het grote zanderige niets. Hij strompelt, valt, rochelt, pist, vermoordt een kind en verhangt zich. Stef Aerts is de knappe acteur die deze eenzame Adam speelt. Te midden van al het visuele geweld weet hij te ontroeren met zijn onophoudelijke geploeter. Uiteindelijk hangt hij levenloos aan een touw achter een lijkauto, die hem over het strand wegsleept. In de sneeuw. Je moet het zien om het te geloven. Dat kan ook volgende maand nog op het Over het IJ Festival in Amsterdam.”

Vincent Kouters in De Volkskrant, 20 juni 2012.

Ook interessante producties: