FC Bergman ontvangt prestigieuze Zilveren Leeuw op Biennale van Venetië

FC Bergman ontvangt prestigieuze Zilveren Leeuw op Biennale van Venetië

Een bekroning voor hun oeuvre: "poëtisch en tegelijkertijd oneerbiedig locatietheater, dat bij de toeschouwer een gevoel van ontregelend onbehagen losmaakt."

Blij en trots kunnen we aankondigen dat FC Bergman vandaag de Zilveren Leeuw voor Theater 2023 ontvangt op La Biennale di Venezia.

FC Bergman, dat recent nog furore maakte in New York met 300 el x 50 el x 30 el, is het eerste Vlaamse theatergezelschap dat de Zilveren Leeuw wint. De prijsuitreiking vindt plaats op 17 juni 2023, tijdens het 51e Internationale Theaterfestival dat van 15 juni tot 1 juli 2023 in Venetië wordt gehouden.
FC Bergman presenteert er op zaterdag 17 juni de Italiaanse première van Het land Nod, een productie waarin ze zich lieten inspireren door de majestueuze Rubenszaal van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.

In hun motivatie voor de prijs aan FC Bergman schrijven artistieke directeurs Stefano Ricci en Gianni Forte: 

"Met hun creaties putten de Vlaamse kunstenaars van FC Bergman inspiratie uit film, literatuur en kunstgeschiedenis, en vermengen ze een picturale esthetiek en het gebruik van zeer geavanceerde technologie met de grote allegorisch-middeleeuwse-bijbelse verhalen. Zo creëren ze een eigen taal van site-specifiek theater/dans: poëtisch en tegelijkertijd oneerbiedig, die bij de toeschouwer een gevoel van ontregelend onbehagen losmaakt.

Ze gebruiken referenties, symbolen en beelden die diepgeworteld zijn in de westerse cultuur en beschaving. Hun beelden ontsnappen aan de dictatuur van het verdwijnpunt van de Italiaanse theaters: de perspectieven worden in wervelende tableaux vivants georganiseerd. En ze geven zichzelf marge voor onvoorspelbaarheid en improvisatie.

Bekijk hier de filmbeelden van het dankwoord van FC Bergman bij het in ontvangst nemen van de Zilveren Leeuw.

Ook interessante producties: