FC Bergman maakt expo in Kasteel van Gaasbeek

FC Bergman maakt expo in Kasteel van Gaasbeek

Van 1 juli t/m 5 november in Gaasbeek, ter ere van de heropening van het kasteel

De expo Ne Mobliez Mie is een reeks korte films, die zich afspelen in en rond het kasteel. Deze expo is afgelopen.

Na een grondige renovatie van bijna drie jaar opent Kasteel van Gaasbeek opnieuw de deuren voor het publiek. Voor deze heropening kreeg theatergezelschap FC Bergman de vraag om aan de slag te gaan met de vele verhalen verbonden aan het kasteel. FC Bergman raakte er gefascineerd door markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het kasteel, die precies een eeuw geleden overleed.  

Markiezin Arconati Visconti, geboren Marie Peyrat, was een societyfiguur in het fin de siècle Parijs. Maar in het kasteel van Gaasbeek – dat ze verbouwde tot neo-renaissancistisch sprookjeskasteel – kwam ze tot rust. Van de markiezin zijn vele foto’s bewaard gebleven, waaronder een reeks portretten waarop ze poseert als een middeleeuws jongetje. Schijnbaar achteloos, lezend of dromend bij het raam, maar onmiskenbaar in scène gezet. Uit deze portretten spreekt een grote nostalgie, een intens verlangen naar andere levens en andere tijden. 

Expo Ne mobliez mie, oefeningen in zelfbehoud

De fotoreeks van de markiezin inspireerde FC Bergman tot de creatie van een aantal korte films die zich in en rond het kasteel afspelen. Residu’s van deze filmsets blijven her en der achter en treden in dialoog met hun omgeving. Samen met de filmprojecties nemen ze je mee in een meditatie rond een niet nader genoemde vrouw die zich, net als de markiezin, bekwaamt in gedaanteverwisselingen. Zo spint ze een web van alternatieve identiteiten rond zich heen. Wil ze zichzelf verliezen? Of probeert ze zich net van haar bestaan te verzekeren?

De expo loopt van 1 juli t/m 5 november in Kasteel van Gaasbeek. Lees meer op: www.kasteelvangaasbeek.be

Theater Ne mobliez mie, revue van verborgen vignetten 

Na afloop van de expo in het kasteel maakt FC Bergman in de Bourla een nieuwe voorstelling waarin film en theater met elkaar in dialoog gaan. Ne Mobliez Mie (revue van verborgen vignetten) gaat op 30 november in première in de Bourla.

Ook interessante producties: