Bezonken rood nog steeds met veel belangstelling uitgenodigd op internationale podia en festivals

“Rouge décanté. Een voorstelling waar je ondersteboven van bent.” Zo kondigt het festival Printemps des Comédiens in Montpellier Bezonken rood aan.

Jean Varela, directeur van SortieOuest, nodigde Rouge décanté reeds in 2011 in Béziers uit. Als directeur van het festival Printemps des Comédiens in Montpellier, toont hij nu opnieuw de voorstelling, samen met Die Siel van die Mier en De gehangenen van Josse De Pauw.

“Het is een voorstelling waar je ondersteboven van bent. Een voorstelling waarvan flarden beelden, klanken en woorden diep in je geheugen worden gegrift en je voor altijd op een fascinerende manier blijven prikkelen. Alles draagt daartoe bij: de indrukwekkende tekst die het verhaal vertelt van een jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn moeder in een Japans concentratiekamp wordt geïnterneerd. De scenische opstelling die de acteur omringt met camera’s om op reusachtige schermen beelden te projecteren en micro’s om akoestische eilanden te creëren. Niets kan ontsnappen aan het oog en oor van de kijker: de geringste zucht, de minste oogknippering, de kleinste rilling, alles wordt weerkaatst, alles wordt beeld. En dan is er dat permanente vergrootglas, een acteur voor wie adjectieven te kort schieten: de buitengewone Dirk Roofthooft die sinds vijf jaar deze tekst in vier talen in heel Europa brengt. Hij is … magistraal? hypnotiserend? hartverscheurend? Ongetwijfeld dat allemaal tegelijk. Van de kleine jongen geconfronteerd met de gruwel, tot de in zijn relaties met zijn moeder, met de vrouwen voor altijd getekende volwassen man, weeft hij een net waarin zelfs de meest weerbarstige toeschouwer verstrikt geraakt. Een van de sensationele voorstellingen van het festival.”

– vertaald uit het programma van het festival Printemps des Comédiens

 

Volgend seizoen is Bezonken rood als Rouge décanté en als Sunken Red te zien in Pilsen (CZ), Ottawa (CA), Montréal (CA) en Calgary (CA). 

Ook interessante producties: