Auteur Erwin Mortier wint de Franse Prijs voor het Beste Buitenlandse Boek

De Belgische auteur Erwin Mortier heeft in Frankrijk de prestigieuze Prix du meilleur livre étranger (Prijs voor het Beste Buitenlandse Boek) gewonnen in de categorie essay voor zijn boek Psaumes balbutiés. Livre des heures de ma mère (Gestameld Liedboek. Moedergetijden). Het boek uit 2011 is het relaas van de achteruitgang van zijn moeder, die aan alzheimer lijdt.

Mortier bereidt op uitnodiging van Guy Cassiers een nieuwe theatertekst voor met als werktitel Passions humaines. Première van de voorstelling voorzien in het voorjaar van 2015.

Een klein tipje van de sluier: commotie bij koningshuis en kerkelijke  overheid omwille van  te veel sensualiteit en decadent gekoketteer met de dood,  artistieke nijd tussen een sterachitect (Victor Horta) en een beeldhouwer van kleine komaf (Jef Lambeaux),  politieke koehandel tussen de Belgische katholieke garde en de Islamitische Saudi-Arabische sjeiks …

Het zijn slechts enkele ingrediënten uit het leven van het kunstwerk Les passions humaines, een bas-reliëf van beeldhouwer Jef Lambeaux (1852-1908), ooit de Belgische Rodin genoemd.

Het bas-reliëf speelde al een opmerkelijke rol in Guy Cassiers enscenering van Der Ring des Nibelungen. Het is namelijk het eindbeeld van het laatste deel van de operacyclus, Götterdämmerung.

 

Erwin Mortier en Guy Cassiers maken van het kunstwerk het hoofdpersonage van een Belgische docu-fictie met een tweetalige cast, in een tweetalige voorstelling. 

 

Het volledige artikel over Erwin Mortier in De Standaard leest u hier.