audiovisuele installatie door beeldend kunstenaar Mark Swysen

audiovisuele installatie door beeldend kunstenaar Mark Swysen

over de verbale dynamieken van de politieke competitie in BE anno 2024

De ruimtelijke audiovisuele installatie vestigt onze aandacht op enkele verraderlijke verbale instrumenten die een optimale werking van ons democratische politieke systeem in de weg staan – zeker in verkiezingstijden – en daardoor ook de kwaliteit van onze samenleving ondermijnen.

Een aantal technieken zijn van alle tijden: "de schuld van al wat is misgelopen ligt bij de andere partijen", surrealistische wiskunde, "wij zijn het enige alternatief "en "stem voor ons want wij beloven de hemel op aarde".
In de strijd om de stem van de kiezer wordt tegenwoordig graag gebruik gemaakt van een succesvol maar vreselijk bedrieglijk instrument: gedeeltelijke, uit hun context gesleurde of vanuit het eigen belang geïnterpreteerde “alternatieve feiten”. We hebben voor deze beerput van halve leugens een veel te flatterende uitdrukking bedacht die zelfs zichzelf flagrant tegenspreekt: “fake truths”, vervalste waarheden. Uit de complexe werkelijkheid worden alleen die elementen gekozen die bruikbaar zijn om de obstinate eigen overtuiging te “bewijzen”.
De kunstenaar hoopt de kiezers nep-waarheden te helpen ontmaskeren in een verkiezingspropaganda van 1-zijdige gezichtspunten, ½ waarheden en soms complete leugens. Alle citaten komen van politici in functie, quasi woordelijk genoteerd in de (bijna) voorbije legislatuur. Sommige uitspraken zullen voor aandachtige bezoekers wellicht herkenbaar zijn, maar namen zijn bewust weggelaten.

Het project is apolitiek en spreekt geen voorkeur uit voor welke partij dan ook. In deze installatie over democratie en meningsuitingen is er uiteraard ook voor het publiek een positie voorbehouden: achter één van de microfoons mag elkeen de eigen opinie verkondigen. Het blijft natuurlijk zeer de vraag hoeveel effect die zal hebben?

De installatie is te zien in de Bourlaschouwburg van 29 mei t.e.m. 13 juni, van woensdag t.e.m. zaterdag van 12u tot 23u, en voor en na de voorstellingen.