Jaouad Alloul

Jaouad Alloul

Jaouad Alloul is multi-disciplinair kunstenaar en selfmade creatief ondernemer. De Antwerpenaar met Marokkaanse wortels is een kleurrijk kruispunt van identiteiten. Als theatermaker, muzikant, zanger, activist, presentator, zaakvoerder, drag queen en fashionist brengt hij in zijn werk thema’s als gender en identiteit vanuit zijn eigen levenservaring bij het publiek, waarbij hij controversiële thema’s niet schuwt.

De zoektocht naar zijn ware identiteit als onder andere moslim en homo bracht hem tot inzichten die hem als kunstenaar een bijzonder perspectief bieden op de maatschappij. Zijn activisme komt naar voren wanneer hij bruggen slaat tussen de verschillende identiteiten die hij rijk is. 

In 2019 creëerde hij als JAOUAD de muzikale theaterperformance #messias, een jazzy-funky theaterconcert met poëtische invloeden. In 2019 maakte hij met MartHa!tentatief de monoloog De Meisje en in 2017 maakte hij de voorstelling Zeemeermin met BeHuman. Als ambassadeur van de Week van het Nederlands maakte hij samen met Elfie Tromp de kleurrijke performance Taal is macht.

In 2020 werd Jaouad door NRC geselecteerd als één van de 101 nieuwe talenten op cultureel gebied. In datzelfde jaar werd hij door de jury van het Theaterfestival als #nieuwjong geselecteerd.

In het seizoen 2022-2023 maakt hij voor de Toneelhuis het chaotisch punk queer concert Venus in Libra, op zoek naar balans in een wereld die maar niet van zijn fouten leert.

“Op het podium is er de ruimte om kwetsbaar te zijn. Het is een veilige plek waar je dat kan exploreren. En in die kwetsbaarheid zit natuurlijk ook heel veel kracht, want ik heb de pen vast, ik schrijf mijn verhaal en ik beslis welke kanten van mijn kwetsbaarheid ik laat zien.”

“Voor het publiek wens ik vooral dat zij dingen herkennen en dat de brug tussen culturen gemaakt kan worden. Want wij hebben allemaal heel veel gelijkenissen in ons leven: het zoeken van je eigen stem, geliefd willen worden, het ontwikkelen van je identiteit. Ik wens dat ze deze dingen herkennen, waardoor we allemaal dichter bij elkaar komen.”

- uit: "Ik heb de pen vast, ik schrijf mijn verhaal."

Producties van/met ‘Jaouad Alloul’