Tussen de dronkaerd en het kouwe kind

150 jaar Nationael Tooneel - KNS - Het Toneelhuis

Tussen de dronkaerd en het kouwe kind

De première van De Dronkaerd (Van Kerckhoven) door het Nationael Tooneel in Théâtre des Variétés in Antwerpen op 6 oktober 1853 betekende de start van het Nederlandstalige beroepstoneel in Vlaanderen.
Tussen die première van het Nationael Tooneel, over de activiteiten van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg, tot de laatste voorstelling van Het Kouwe Kind (Von Mayenburg) van Het Toneelhuis op 27 juni 2003 liggen honderdvijftig boeiende jaren toneelgeschiedenis, met vele schitterende hoogtepunten en ook een aantal donkeren dalen.

Dit jubileumboek biedt een uitstekende gelegenheid om het verleden terug onder de aandacht te brengen. Wie waren de protagonisten, waar en hoe werd er theater  gemaakt, welke stukken stonden er op het repertoire, wat was de maatschappelijke positie van de theatermalers, hoe verhielden zij zich tot het andere theater in Antwerpen?

Te veel vragen om ze allemaal ten gronde te beantwoorden, maar tegelijk stuk voor stuk uitnodigingen om op zoek te gaan naar de verste voorgeschiedenis van wat nu Het Toneelhuis is.