Aars!

Aars!

Peter Verhelst is in Aars!, samen met regisseur Luk Perceval, het gevecht aangegaan met een klassieker: de Oresteia. Net als Tom Lanoye, die in 1997 de Koningsdrama’s van Shakespeare samenbalde tot de drie stukken van Ten oorlog, heeft Verhelst de teksten van de Griekse tragediedichter Aischylos (525 voor Christus) tot uitgangspunt van zijn eigen, overweldigende literaire avontuur gekozen. Aars! is het  belangrijkste toneelstuk op het Holland Festival 2000.

In Aars! treedt de lezer Agamemnons huiskamer binnen. Agamemnon, koning van Argos, wordt door zijn broer ter hulp geroepen om Troje te belegeren, maar zijn vloot kan niet uitvaren door storm en wind. Om de goden gunstig te stemmen offert hij zijn maagdelijke dochter Ifigenea. Hiermee haalt hij zich de wraak van zijn vrouw Klytaemnestra op de hals, die hem vermoordt wanneer hij tien jaar later zegevierend naar zijn thuisland terugkeert.

Daarop vermoorden Agamemnons kinderen, Orestes en Elektra, hun moeder. In deze tragedie laat Peter Verhelst de personages elkaar en zichzelf in vlijmscherpe taal te lijf gaan. Geweld en haat bloeien op, maar ook een niet te stuiten verlangen naar de vele gedaanten van het geluk.