nl fr en
Theater

Zielzoekers

Bekijk foto's

Voor dit project woonde Mokhallad Rasem begin 2017 zes weken lang in het Meense opvangcentrum.

Nadien maakte hij met het verzamelde materiaal de voorstelling Zielzoekers.

Lang voor er sprake was van een vluchtelingencrisis, tekende Piet Arfeuille van Theater Malpertuis de contouren van een artistiek project over de Europese migratiecrisis. Opzet was om de nieuwsfeiten een gezicht – en zo ook menselijkheid – te geven door de vele verhalen van vluchtelingen op te tekenen. Daartoe inviteerde Arfeuille Mokhallad Rasem, die na zijn vlucht uit Irak in 2005 zelf in een asielcentrum verbleef. 

Mokhallad Rasem: “Een asielcentrum heeft iets absurds. Mensen hebben er het gevoel dat ze op een kruispunt zonder richtingwijzers staan. Ze ‘wachten’ alleen maar. Ze geloven dat alles anders wordt als ze eenmaal hun verblijfspapieren in handen hebben. Sommigen zijn daar zo hard mee bezig dat ze helemaal blokkeren. Ik beschouw het als mijn taak om een stem te geven aan deze mensen. Ik wil vooral een menselijk verhaal brengen, geen politiek verhaal. Ook al zijn deze verhalen wel degelijk het gevolg van politieke beslissingen.”

Zielzoekers maakt deel uit van Grenzeloos, een project van verscheidene Toneelhuismakers over het thema migratie.

Het verblijf in het opvangcentrum en het creatieproces is te bekijken op het Facebook event Zielzoekers/ Soul seekers.

Alle extra activiteiten rond Zielzoekers en Grensgeval vindt u hier.

EXTRA

Zielzoekers - triptiek
In Zielzoekers - triptiek bouwt Mokhallad Rasem de voorstelling Zielzoekers uit tot een veelstemmig drieluik (documentaire & performance).

Zielzoekers - de installatie
Voor Zielzoekers - de installatie creëert Mokhallad Rasem een ingenieuze montage van interviews met vluchtelingen die opgevangen worden in de lokale Noord-Franse gemeenschap, in samenspraak met o.m. kunstenwerkplaats La chambre d'eau in Favril (FR).

"Knap is de scenografie waarop de film geprojecteerd wordt: lange repen papier die vol staan met ruw getekende gezichten die je indringend aanstaren. Wit is de centrale kleur, synoniem voor de wens van de vluchtelingen om met een blanco blad een nieuw leven te beginnen."

"Gewapend met opnamemateriaal, papier en tekengerief ging Mokhallad Rasem begin dit jaar intensief in gesprek met asielzoekers die in Menen wachtten op nieuws over hun asielprocedure. "Ik zocht naar manieren om voor hen een soort nieuwe identiteit te creëren. Door de verbeelding te stimuleren kan je hen weer hoop geven." Lees het volledige interview met Mokhallad Rasem."

Ciska Hoet in De Morgen , 25 april 2017

"'In de vijf jaar dat ik wachtte op papieren, heb ik de hoop nooit opgegeven. Zelfs toen ik nog geen Nederlands sprak, bleef ik in het centrum theater maken. Als je het wachten kan doorbreken, kan het verblijf hier dus ook een positieve ervaring zijn waarbij je een nieuwe ziel vindt.' Lees het volledige interview met Mokhallad Rasem."

Charlotte De Somviele in De Standaard , 8 februari 2017

"Ik noem ze liever zielzoekers", zegt Mokhallad die in Antwerpen woont. "Asielzoekers klinkt wat te negatief. Voor mij zijn het allemaal mensen die op zoek zijn naar een betere toekomst, naar een nieuwe start." Lees het volledige interview met Mokhallad Rasem."

Credits

concept, spel

 • Mokhallad Rasem

video

 • Mokhallad Rasem
 • Paul Van Caudenberg

dramaturgisch advies

 • Piet Arfeuille

productie

 • Theater Malpertuis

coproductie

 • Toneelhuis
 • cc De Steiger Menen
 • Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers Menen

met dank aan

 • Dienst Noord/Zuid, Menen
 • Dienst Integratie, Menen

Alle data

 1. vrijdag 27 april 2018 — Het stadsmagazijn, Antwerpen
 2. zaterdag 28 april 2018 — CC Diepenbeek, Diepenbeek
 3. maandag 7 mei 2018 — CC De Factorij, Zaventem, Zaventem
 4. dinsdag 8 mei 2018 — CC De Factorij, Zaventem, Zaventem

Nieuws over ‘Zielzoekers’

Artikel — 12 juni 2017

Toneelhuis Aan Zee!

Gastcurator Dirk Pauwels maakte het programma bekend van Theater aan Zee 2017: een uiterst divers programma waarbij de zorg voor een maatschappij zonder uitsluiting, ook binnen de kunsten, in vele geuren en kleuren doordeemstert. Toneelhuis is er present met maar liefst zes producties.

Artikel — 14 april 2017

Interview met Mokhallad Rasem

Theater Malpertuis interviewde Toneelhuismaker Mokhallad Rasem naar aanleiding van zijn nieuwe voorstelling Zielzoekers.

Artikel — 7 november 2016

Vluchteling zkt. vrede

Enkele tientallen mensen en organisaties grepen de zevende vredeswake aan om de Verklaring van Langemark te maken en onderschrijven. Toneelhuis onderschrijft mee en engageert zich om in een vluchteling of migrant allereerst een (mede)mens te zien.

Reacties (4)

Lieve Van Gastel — 17 mei 2017

Wij hebben erg genoten van de voorstelling. We vonden het een kunstzinnige evocatie van de beleving van asielzoekers die bij hun verblijf in een centrum vragen stellen. Waar is mijn ziel? Wat is de ziel van mijn volk? Waar vindt mijn ziel rust? Hoe zal ik mijn toekomst bezielen? enz
Mooie muziekkeuze, mooi decor met de tekeningen, mooie videobeelden, creatieve beginsituatie.
We wensen alle nieuwkomers een bezielde toekomst!

Hilde Vanreusel. — 16 mei 2017

Ik vond Zielzoekers een prachtig stuk, ontroerend, hoopvol. Wat mij vooral trof was de creativiteit van de regisseur met zo'n beperkte middelen: papier en een baal katoen.de liederen vol weemoed uit het thuisland. Dat toont het talent.
De kracht van de mensen die de moeilijke overtocht overleefd hebben is indrukwekkend.
Ik hoop dat jullie kunnen zorgen dat de heer Mokhallad Rasem deze feed-back kan lezen.

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

Voor vragen mbt tickets kan u terecht op tickets@toneelhuis.be.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

Grensgeval Theater Archief

Grensgeval

Guy Cassiers / Toneelhuis / Maud Le Pladec / Bachelor dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen AP Hogeschool / CNSMD Lyon