nl fr en
Theater

Yellow. The Sorrows of Belgium II: Rex

online première

Luk Perceval, NTGent

1936. Een nieuwe generatie jonge Belgen droomt van een Eengemaakt Rijk. Ze zijn conservatief, antiliberaal, antimarxistisch en racistisch. Léon Degrelle is een van hen.
De Belgische politicus richt in 1936 de fascistische beweging Rex op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brengt hij het Waals Legioen op de been, een eenheid van de SS die vecht aan het Oostfront. Na de oorlog, in 1945, wordt Degrelle bij verstek ter dood veroordeeld. Tot 1994 woont hij in Spanje, waar hij een nieuwe identiteit aanneemt, gesteund door de dictator Franco. Als militair politicus staat Léon Degrelle symbool voor het opkomende fascisme dat in de jaren dertig overal in Europa de kop opsteekt.
 
Luk Perceval zoomt in zijn trilogie The Sorrows of Belgium in op drie donkere passages uit het Belgische verleden. In Yellow neemt hij de Vlaamse collaboratie tijdens WOII onder de loep.
 
1933-1936. Een jonge generatie droomt van een nieuwe wereldorde. Vanaf 1941 sluiten velen van hen zich aan bij de nazi-ideologie en trekken zelfs naar het Oostfront. Zijn ze misleid? Waren ze werkelijk zo naïef?
Na bijna een jaar wachten, gaat The Sorrows of Belgium II: Yellow op 11 maart 2021 online in première. Een première die er helemaal anders uitziet dan normaal.

De voorstelling zou eind maart spelen in de Bourla, maar helaas. Geen voorstelling op scène dus, maar wel een filmische versie gedraaid door Daniel Demoustier en te bekijken via een livestream. De montage en filmtaal zorgen voor een nieuwe ervaring. De camera neemt je mee op het podium en in de coulissen.

Het enige wat je nodig hebt, is een ticket en een internetverbinding.

We zijn er van overtuigd dat dit de toeschouwers zal warm maken om na de film ook het theaterstuk live te zien, net zoals het boek altijd beter is dan de film.

Credits

regie

 • Luk Perceval

spel

 • Peter Seynaeve
 • Chris Thys
 • Oscar Van Rompay
 • Lien Wildemeersch

dramaturgie

 • Steven Heene

decorontwerp

 • Annette Kurz

kostuumontwerp

 • Ilse Vandenbussche

productie

 • NTGent

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. dinsdag 12 mei 2020 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 2. woensdag 13 mei 2020 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 3. donderdag 11 maart 2021 — 20u00 — NTGent - schouwburg, Gent
 4. Geannuleerd: vrijdag 26 maart 2021 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 5. Geannuleerd: zaterdag 27 maart 2021 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Reacties (1)

Seurs Karel — 12 november 2021

Twee inkomkaarten eerste rang +65

Toneelhuis — 15 november 2021

Tickets kunnen steeds besteld worden via de 'koop tickets' button of eventueel ook telefonisch en aan de ticketbalie tijdens de openingsuren.
Beste groet namens Toneelhuis

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties