Bekijk foto's
Theater

Seefhoek Series

Toneelhuis, Thomas Verstraeten, Creative Europe: UNLOCK THE CITY!

Na het overweldigende en hartverwarmende Familiestraat keert Thomas Verstraeten terug naar de Seefhoek met een ode aan de hyperdiverse wijk in het noorden van Antwerpen, waar hij zelf ook woont. 

Seefhoek Series probeert door te dringen tot de ziel van een stadswijk. Het is een meditatie over een veerkrachtige, maar aan haar lot overgelaten buurt. Alledaagse, stedelijke taferelen en gevonden gebeurtenissen inspireren en nodigen hem uit tot het maken van performances, video’s en installaties.

Seefhoek Series is een zevendelig locatieproject. Telkens neemt Verstraeten een ander facet van zijn buurt onder de loep om het vervolgens uit zijn context te lichten, om te draaien, uit elkaar te halen, op te blazen, te isoleren, en het ten slotte opnieuw in diezelfde stedelijke context binnen te brengen. Seefhoek Series is als een estafette waarbij het ene project naar het volgende leidt. 

Een vergeten voetbalpleintje waar jonge straatvoetballers zich voor het oog van camera’s richting sterrendom voetballen. Een performance waarin buurtbewoners de stadswijk omtoveren tot een live dj-set. Een wereldtournee van cricket in het nabijgelegen Park Spoor Noord. Een verzameling eetkraampjes verspreid over de stad waarin gezocht wordt naar een kruisbestuiving tussen eetculturen. Een happening op het Stuivenbergplein waarbij het gooien en oprapen van afval verwordt tot een esthetische gebeurtenis. De prediker van het Astridplein preekt verlossing op het podium van de Bourlaschouwburg. Urbi et Orbi. Voor de stad en de wereld.

Thomas Verstraeten nodigt je uit om samen met 300 inwoners van de Seefhoek op zoek naar schoonheid, veerkracht en poëzie in een soms weerbarstige realiteit.

Programma

Seefhoek Series is een zevendelig locatieproject, een estafette waarbij het ene project naar het
volgende leidt:

Vrijdag 22 september om 20u30
21st Century Portrait

Straatvoetbal op Jos Verhelstplein, live op ATV

Een straatvoetbalwedstrijd wordt in beeld gebracht als een wedstrijd op het allerhoogste niveau. Stadionlicht belicht het betonnen pleintje. De beeldvoering en montage, met droneshots, steadycam en slow motionshots, verschilt in niets van een professioneel gefilmde wedstrijd. De match wordt professioneel becommentarieerd en geanalyseerd door twee voetbalcommentatoren van de podcast Koolcast Sport. Beleef het ter plaatse of bekijk de match live op ATV.

Zaterdag 23 september van 13u tot 18u
Bloedworst en Fladder

Karavaan van nomadische eetkraampjes

Een tijdje geleden stond er op het De Coninckplein een klein rood, Surinaams eetkraampje. Je kon Surinaamse bloedworst en fladder krijgen. Het geïmproviseerde tentje wordt gekopieerd en groeit uit tot een keten van twintig identieke kraampjes. Op onverwachte plekken duiken de tentjes op in het straatbeeld: ze trekken als een karavaan op van het De Coninckplein tot aan de Bourla. De kleine eetkraampjes groeien zo als exportproduct van de wijk uit tot een multinational op stedelijk niveau.

Zondag 24 september om 15u
Looking for Harmony

Live dj-set doorheen de wijk Seefhoek

Tweehonderd buurtbewoners wandelen, fietsen of rijden met de auto door de Seefhoek volgens een vastgelegd parcours. Iedereen draagt een kleine, draagbare luidspreker met zich mee. De luidspreker speelt hun lievelingsnummer. De Seefhoek wordt omgetoverd tot een levende dj-set, een eclectisch geluidslandschap dat de diverse buurt representeert. 

Maandag 25 september om 20u
Met de krik ketsen

Wereldtournee van cricket in Park Spoor Noord.
Op het grote terrein aan de Viséstraat, recht tegenover de Parkloods

In Park Spoor Noord spelen jongeren van de Afghaanse gemeenschap sinds jaar en dag cricket, een sport die in de 17de eeuw door Vlaamse wevers in Engeland werd geïntroduceerd. Nu verwordt een cricketwedstrijd tot een theatrale gebeurtenis, met theaterlicht, een bezwerende soundscape, choreografische bewegingspatronen en een groot geschilderd achterdoek dat zachtjes voorbij glijdt en een reis rond de wereld maakt. Cricket de wereld rond.

Dinsdag 26 september om 20u
Speakers' Corner

Volksvergadering op Schoolplak over de schoonheid van de Seefhoek
Op het pleintje tussen de onderwijsstraat, de Schoolstraat en de Lange Stuivenbergstraat

Buurtbewoners zoeken naar antwoorden op de vraag: ‘Waarin schuilt voor jou de schoonheid van de Seefhoek?’ Aan de hand van zelfgemaakte foto’s tonen ze de verborgen kanten van deze onvoorspelbare wijk. 
 

Donderdag 28 t/m 30 september om 20u
Urbi et Orbi

Een prediker preekt verlossing op het Bourlapodium

Op het podium van de Bourlaschouwburg is het Astridplein in perspectief nagebouwd. Midden op het plein staat de prediker. Doorgaans gebruikt hij de stad als theater, nu brengt hij op het podium een monoloog gebaseerd op zijn preken. Straattheater in alle betekenissen van het woord.

Zaterdag 30 september om 16u
Mythe van Sisyfus

Afvalchoreografie op het Stuivenbergplein

Tweehonderd buurtbewoners wandelen in één lijn over het Stuivenbergplein. Ze werpen met op kleur gesorteerd afval een enorme abstracte afvaltekening op de grond. Daarna raapt de groep, gehuld fluorescerende kledij van de stadsreiniging, al het afval opnieuw op. De beweging herhaalt zich. Het gooien en oprapen van afval wordt bijna een dans, zoals eb en vloed.

____

De voorstelling maakt deel uit van UNLOCK THE CITY!, een Europees project met steun van het Creative Europe programma van de Europese Unie.
De voorstelling is ook onderdeel van Dear Antwerp, het stadsfestival van DE SINGEL.

“Mijn zoektocht naar het theatrale in de stad valt samen met mijn onderzoek naar wat Georges Perec omschrijft als het ‘problematiseren van het dagelijkse’. Perec stelt in zijn essay Nader tot wat? dat je in de beschrijving van het gewone, dagelijkse en banale iets kan zeggen over wie we zijn en waarom we de dingen doen die we doen.”  Thomas Verstraeten 

"Ik zoek poëzie op in kleine dingen. Gewone, dagelijkse gebeurtenissen hebben een enorm dramatisch potentieel. Door die te ‘theatraliseren’ hoop ik dat er iets bijzonders ontstaat. En nodig ik mensen uit om anders naar de werkelijkheid te kijken."

Thomas Verstraeten in De Tijd , 22 september 2023

"Door deze wijk door een artistieke bril te bekijken, ben ik er platonisch verliefd op geworden. Dat heeft te maken met de levenskracht die hier hangt, de energie en de poëzie die vervat zit in de kleine dingen. Liever dan een klaagzang aan te heffen over de Seefhoek, wat niet zo moeilijk is, wil ik de schoonheid van de wijk bezingen."

"Ik geloof sterk in de gemeenschapsvormende neveneffecten van kunst. Deze productie is misschien geen langdurig participatief project, maar op die ene dag gebeurt er wel degelijk iets wat betekenisvol is. De buurman die normaal de politie zou bellen vanwege geluidsoverlast, speelt plots mee met de jongeren."

Thomas Verstraeten in De Morgen , 22 september 2023

"Naast een artistieke ode aan de wijk, breekt het locatieproject de gangbare kijkcodes open. Verstraetens poging om de stad te theatraliseren, schudt in Seefhoek Series de verhouding tussen kijker en speler stevig door elkaar. Het meest diverse stadsdeel van Antwerpen krijgt een nieuwe rol. Generaties buurtbewoners met verschillende achtergronden ontmoeten elkaar voor het eerst. Als een draad lopen die verbindingen door de zeven verschillende interventies heen. Samen vormen ze een weefsel dat met de hele stad gedeeld wordt."

Liesbeth De Clercq in Etcetera , 9 oktober 2023

"We kijken naar de cricketwedstrijd en naar de afvalchoreografie als naar een voorstelling. Samen met de inwoners eigent hij zich de openbare ruimte toe – voor de duur van de opvoering – door ze te theatraliseren, door het creëren van een bepaald perspectief, een duidelijk kader rond het gebeuren. Hij richt de blik op iets alledaags (een voetbalwedstrijd, een eetkraam, een prediker op straat) en dat net lang en intens genoeg om er effectief naar te kijken. Vanwege het kader, vanwege de vermenigvuldiging, vanwege het gechoreografeerde bewegingspatroon – allemaal strategieën van vervreemding, die een bestaande vervreemding (de gewoonte) een ogenblik weten op te heffen."

"TV-reportage: Twee beste straatvoetbalteams uit de buurt nemen het tegen elkaar op in Seefhoek Series."

in ATV , 16 september 2023

"TV-reportage: Vrijdag vond voor heel wat jongeren in de Seefhoek een droomwedstrijd plaats. Straatvoetbalploegen Visé en Damvers namen het live op ATV tegen elkaar op en het was uiteindelijk Visé dat met de overwinning ging lopen. Het werd 8 - 4. De bijzondere wedstrijd maakt deel uit van Seefhoek Series, een project van kunstenaar Thomas Verstraeten die de diversiteit van de buurt in beeld wil brengen."

in ATV , 23 september 2023

"TV-reportage: Straatvoetbalwedstrijd in Antwerpse Seefhoek krijgt professionele allures: "Het is net Champion's League""

"TV-reportage: Cricket komt terug thuis in Vlaanderen met theatervoorstelling in Antwerpse wijk Seefhoek"

in ATV , 26 september 2023

"TV-reportage: “Radisson staat helemaal scheef, en da’s geen fout”: Toneelhuis bouwt Koningin Astridplein na voor nieuwe voorstelling"

in ATV , 15 september 2023

"TV-reportage: Tweehonderd buurtbewoners gooien afval op de grond tijdens laatste project van Seefhoek Series in Antwerpen."

in ATV , 30 september 2023

"TV-reportage: De Antwerpse Seefhoek wordt het decor van een theaterproject in zeven delen. Theatermaker Thomas Verstraeten gaat daarvoor samen met Toneelhuis op zoek naar 300 vrijwilligers. "

in ATV , 4 september 2023

"Thomas Verstraeten praat over Seefhoek Series in Wakker op zondag."

in ATV , 17 september 2023

"Radio-reportage: De Seefhoek verandert in een theater"

concept, regie

 • Thomas Verstraeten

met

 • 300 inwoners van de Seefhoek

productie

 • Toneelhuis
 • Thomas Verstraeten

coproductie

 • DE SINGEL
 • Het Oude Badhuis

de voorstelling maakt deel uit van

 • UNLOCK THE CITY!

met de steun van

 • de Tax Shelter van de Belgische federale overheid
 • via Look@Leo
 • Creative Europe: UNLOCK THE CITY!
 • de Vlaamse Overheid
 • Nationale Loterij

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. vrijdag 22 september 2023 — 20u30 — Jos Verhelstplein, Antwerpen
 2. zaterdag 23 september 2023 — 13u00 — Verschillende locaties tussen De Coninckplein en Bourla, Antwerpen
 3. zondag 24 september 2023 — 15u00 — Parcours door de Seefhoek, Antwerpen
 4. maandag 25 september 2023 — 20u00 — Park Spoor Noord - Viséstraat, Antwerpen
 5. dinsdag 26 september 2023 — 20u00 — Schoolplak (pleintje tussen Onderwijsstr., Schoolstr. en Lange Stuivenbergstr.), Antwerpen
 6. donderdag 28 september 2023 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 7. vrijdag 29 september 2023 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 8. zaterdag 30 september 2023 — 16u00 — Stuivenbergplein, Antwerpen
 9. zaterdag 30 september 2023 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Meer over ‘Seefhoek Series’

Ook interessante producties

Honderd Theater 16 juni 2024 t/m 19 december 2024

Honderd

Toneelhuis / Martha!tentatief / Ruud Gielens & Bart Van Nuffelen