Theater

Othello

Mokhallad Rasem, Toneelhuis

Mijn lief is mijn lief niet, ik herken hem niet meer.”

Na Romeo & Julia en Hamlet Symphony is ook nu een tekst van Shakespeare voor regisseur Mokhallad Rasem het vertrekpunt van een eigenzinnige bewerking. In Othello monteert hij teksten, beelden en muziek tot een eigentijdse fabel.

 
Othello, Desdemona en Jago. Het verhaal van twee vrienden en een koppel. Langzaam worden de liefde en de vriendschap stuk gemaakt door jaloezie, wantrouwen en angst.

Mokhallad Rasem concentreert zich op de spanning tussen drie mensen die uit elkaar worden gedreven. Het misbruiken en vermoorden van een ander is zoveel schadelijker dan een oorlog. Kan je iemand anders, die je niet kent en misschien nooit helemaal zult kennen, toch vertrouwen?

In een beeldende, muzikale voorstelling, waarin twijfel, verbeelding en werkelijkheid in elkaar overvloeien, worden een vriendschap en een liefdesrelatie in een ander daglicht gezet.

 

regie

 • Mokhallad Rasem

dramaturgie

 • Erwin Jans

tekst

 • Jurgen Delnaet
 • Jan Decorte

bewerking

 • Roos Euwe
 • Mokhallad Rasem
 • Filip Jordens
 • Roy Aernouts
 • Julia Ghysels

tekst naar

 • William Shakespeare

spel

 • Jurgen Delnaet
 • Maya Sannen
 • Mieke De Groote

met

 • Filip Jordens
 • Roy Aernouts
 • Julia Ghysels

scenografie

 • Mokhallad Rasem

regieassistentie

 • Roos Euwe

artistieke assistentie, dramaturgie

 • Roos Euwe

productie

 • De Tijd
 • Toneelhuis

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. donderdag 26 maart 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 2. vrijdag 27 maart 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 3. zaterdag 28 maart 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 4. zondag 29 maart 2015 — 16u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 5. dinsdag 31 maart 2015 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 6. donderdag 2 april 2015 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 7. vrijdag 3 april 2015 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 8. zaterdag 4 april 2015 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 9. woensdag 8 april 2015 — Toneelschuur, Haarlem
 10. donderdag 9 april 2015 — 30CC/Schouwburg, Leuven
 11. zaterdag 11 april 2015 — VIERNULVIER/Theaterzaal, Gent
 12. zaterdag 7 november 2015 — C-mine, Genk
 13. dinsdag 12 januari 2016 — BRONKS, Brussel
 14. donderdag 29 september 2016 — 14u30 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 15. vrijdag 30 september 2016 — 14u30 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 16. zaterdag 1 oktober 2016 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 17. donderdag 18 mei 2017 — Bremer Shakespeare Company, Bremen, Duitsland, Bremen
 18. zaterdag 20 mei 2017 — Bremer Shakespeare Company, Bremen, Duitsland, Bremen

Meer over ‘Othello’

A=W² Lees • 26 september 2016

A=W²

Onder de noemer van een onbestaande wiskundige formule lanceert Toneelhuis de eerste editie van wat een jaarlijks terugkerend project wordt met jongeren in en rond Antwerpen. We zijn nieuwsgierig naar hun vragen, meningen, visies, angsten en dromen over hun plek in deze wereld, waarin de ene gebeurtenis de andere sneller op lijkt te volgen dan dat we zelf bij kunnen houden.
Antwerpen wereld wijd.
Een jaarlijkse, eigentijdse Staat van de Stad.

Het artistiek kapitaal van de vluchteling Lees • 21 september 2016

Het artistiek kapitaal van de vluchteling

Ciska Hoet, theaterwetenschapper en directeur van RoSa, publiceerde in Etcetera deze visietekst op de vluchtelingeproblematiek binnen de kunsten. 
Hoe kan de kunstensector vluchtelingen-kunstenaars een duurzame plek bieden?

 

Ik woon tussen twee werelden Kijk • 11 mei 2015

Ik woon tussen twee werelden

Walter Van Looveren en David Verdeure zijn de gesprekspartners van Mokhallad Rasem. Beide heren volgen al langer het werk van Mokhallad. Hun invalshoeken zijn verschillend maar blijken elkaar wonderwel aan te vullen.

Othello in beeld Kijk • 20 maart 2015

Othello in beeld

Othello, Desdemona en Jago. Het verhaal van twee vrienden en een koppel. Langzaam worden de liefde en de vriendschap stuk gemaakt door jaloezie, wantrouwen en angst.

Zich baserend op Othello van Shakespeare monteert regisseur Mokhallad Rasem teksten, beelden en muziek tot een eigentijdse fabel.

In Othello zien we twee mensen die hun blik laten glijden over een vreemd en vrouwelijk lichaam. Ze kijken naar haar en zien allebei iemand anders, een projectie van hun eigen dromen en gedachten. Maar wat zien we van haar? Wat toont zij van zichzelf? Welk verleden draagt zij in haar lichaam met zich mee? Welke woorden kan ze gebruiken om haar verhaal te vertellen? Wat is haar stem? Hoeveel vertelt de stilte? En wat vertelt de kleur van haar huid?
 

Othello in beeld Kijk • 17 maart 2015

Othello in beeld

Othello, Desdemona en Jago. Het verhaal van twee vrienden en een koppel. Langzaam worden de liefde en de vriendschap stuk gemaakt door jaloezie, wantrouwen en angst.

Zich baserend op Othello van Shakespeare monteert regisseur Mokhallad Rasem teksten, beelden en muziek tot een eigentijdse fabel.

In Othello proberen drie mensen in elkaars ogen te lezen wat er zich binnenin hen afspeelt, maar weten zullen ze het nooit. Alle drie creëren ze een beeld van de ander, een montage van hun eigen twijfels, verbeelding en angsten. Maar wat als de ander een mysterie blijft? Als dezelfde ogen steeds iets anders lijken te zeggen? Voor wie is iemand dan bang: voor de ander, het beeld van de ander of voor zichzelf? Hoeveel angst is er nodig om de wereld te vernietigen?

 

Othello in beeld Kijk • 5 maart 2015

Othello in beeld

Othello, Desdemona en Jago. Het verhaal van twee vrienden en een koppel. Langzaam worden de liefde en de vriendschap stuk gemaakt door jaloezie, wantrouwen en angst.

Zich baserend op de Othello van Shakespeare monteert regisseur Mokhallad Rasem teksten, beelden en muziek tot een eigentijdse fabel.

In Othello vloeien twijfel, verbeelding en werkelijkheid in elkaar over. Kom je er ooit achter wat er binnenin iemand omgaat? Kan je iemand die je niet kent en misschien ook nooit volledig zult kennen, helemaal vertrouwen? Hoe goed moet je iemand kennen om van hem of haar te houden? Wat betekent ons verleden? De kleur van onze huid? Voor onszelf en voor de ander? In hoeverre verbeeld je je de ander, zelfs degene die je liefhebt, misschien vooral degene die je liefhebt?

Audiobeschrijving in de Bourla en op reisplekken Lees • 1 december 2014

Audiobeschrijving in de Bourla en op reisplekken

Samen met VeBeS, Intro, de vaste audiobeschrijfsters Selina Van Gool en Priscilla Poldervaart werkt Toneelhuis sinds een aantal seizoenen met veel enthousiasme aan het toegankelijk maken van zijn voorstellingen voor mensen met een visuele beperking.
Dit gaat niet onopgemerkt voorbij!

HAMLET van Compagnie Schmalz wint twee Gouden Handjes Lees • 30 september 2014

HAMLET van Compagnie Schmalz wint twee Gouden Handjes

Sinds 2005 zijn De Gouden Handjes de tweejaarlijkse bekroning voor de beste amateurtoneelvoorstelling in de provincie Antwerpen. Compagnie Schmaltz won in 2014 met Hamlet de Gouden Handjes voor Beste Regie en Beste Productie en was genomineerd voor Beste Kostumering en Beste Mannelijke Hoofdrol. Compagnie Schmalz maakte deze voorstelling in het kader van amateurTONEELhuis en werd in april 2014 geselecteerd om de voorstelling in de Bourla te spelen tijdens het amateurTONEELhuisfestival. Gefeliciteerd aan de hele ploeg!

Should I leave and will you remember me? Lees • 12 augustus 2014

Should I leave and will you remember me?

Toneelhuismaker Mokhallad Rasem maakte een installatie met oude decorstukken van het decoratelier van Toneelhuis. Het uitgangspunt: transformatie. Transformatie van materiaal, maar ook de transformatie van een mens die zijn plek verlaat. De installatie is te bezichtigen op de Komedieplaats, tijdens de Cultuurmarkt op zondag 31 augustus.

Seizoen 2014 - 2015 Lees • 5 mei 2014

Seizoen 2014 - 2015

Op maandag 5 mei 2014 presenteerden we met trots het Toneelhuisseizoen 2014-2015 aan pers en publiek. In dat nieuwe seizoen staan maar liefst twaalf nieuwe Toneelhuisproducties op het programma. We starten het seizoen met een gezamenlijk project van alle makers en spelers. De Toneelhuismakers zetten daarna hun parcours verder, eigenzinnig en autonoom, verbeeldingsrijk en uitdagend.

Ook interessante producties