nl fr en
Theater

Moore Bacon!

Kobe Chielens, Bosse Provoost

Bekijk foto's

Een bloot lichaam onderworpen aan een spel met licht manifesteert zich, zwevend in een duistere ruimte.

Het lichaam wordt verscheurd en neemt onmogelijke vormen aan: het strekt zich uit, krimpt in elkaar en spat uiteen om zich vervolgens weer in een nieuwe gedaante aan ons voor te stellen. Het oog van de kijker wordt in Moore Bacon! voortdurend bespeeld: iedere waarneming is een scheppende daad. Texturen, vormen en kleuren ontstaan veeleer uit de eigen verbeelding dan uit wat zich feitelijk op scene afspeelt.

Moore Bacon! sleepte de belangrijkste prijs van Theater aan Zee, de TAZ-KBC Jongtheaterprijs, in de wacht. Volgens de jury was het ‘ongetwijfeld de meest affe en gefocuste voorstelling binnen de selectie jong theater’. Eerder dit jaar kreeg de voorstelling kreeg al de IYMA-Award én Het Debuut Award op het ITs festival in Amsterdam.

Misschien heeft Moore Bacon! van de jonge Gentse theatermakers Kobe Chielens en Bosse Provoost nog wel het meest te maken met objectheater, zij het dan in beide richtingen. Zij bezielen, animeren, een levenloos object maar herscheppen evengoed een levend lichaam tot een ding. De invloed van de beeldende kunsten laat zich evident aflezen uit hun titel. Moore Bacon! combineert de abstractie van Henry Moores liggende sculpturen met de duistere, existentiële tragiek van Francis Bacons portretten. 

"Moore Bacon! neemt twee grote kunstenaars als inspiratie en dat houdt een groot risico in, maar ze halen die lat moeiteloos. Organisch lichaam en object, donker en licht, zwaarte en lichtheid, stilte en geluid worden ingezet in intrigerende bewegende tableaus. Meer dan louter vormstudie is er niet alleen nagedacht over hoe je iets op scène zet, maar ook en vooral wordt er op slimme wijze geanticipeerd op hoe de verbeelding van een toeschouwer werkt. Moore Bacon! is een ongelofelijk sterke voorstelling."

in juryverslag TAZ

"De performance daagt het menselijke lichaam dusdanig uit dat het lijkt te ontsnappen aan zijn fysieke beperkingen. We werden gegrepen door de pure eenvoud van het idee dat zich gedurende de voorstelling toch steeds verder ontwikkelt. Moore Bacon! is een buitengewone ontmoeting tussen beeldende kunst en theater"

in juryverslag ITs festival

Credits

regie

 • Bosse Provoost

spel

 • Kobe Chielens

beeld

 • Chantal Pollier

techniek

 • Abel Proboost
 • Geert Belpaeme

dramaturgisch advies

 • Bauke Lievens

met dank aan

 • Koenraad Vandersyppe
 • De Werf
 • De Grote Post
 • BUDA Kortrijk
 • Geert Belpaeme

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. vrijdag 16 september 2016 — 19u00 — Leopoldstraat 31a, Antwerpen
 2. vrijdag 16 september 2016 — 21u30 — Leopoldstraat 31a, Antwerpen
 3. vrijdag 23 februari 2018 — 20u15 — CC Ghybe, Poperinge
 4. donderdag 1 maart 2018 — 19u30 — Axis Arts Centre, Crewe
 5. dinsdag 13 maart 2018 — 20u15 — Theater De Veste, Delft
 6. woensdag 14 maart 2018 — 20u15 — Theater aan het Spui, Den Haag
 7. donderdag 15 maart 2018 — 20u00 — Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof, Tiel
 8. vrijdag 16 maart 2018 — 20u30 — Schouwburg De Lawei, Drachten - Smallingerland
 9. zaterdag 17 maart 2018 — 20u15 — De Oosterpoort, Groningen
 10. zaterdag 1 juni 2019 — ACT festival, Bilbao, Bilbao

Nieuws over ‘Moore Bacon!’

Jongtheaterprijs voor ‘Moore Bacon!’ Artikel — 9 augustus 2016

Jongtheaterprijs voor ‘Moore Bacon!’

Bosse Provoost en Kobe Chielens sleepten de belangrijkste prijs van Theater aan Zee, de TAZ-KBC Jongtheaterprijs, in de wacht. Volgens de jury was het "ongetwijfeld de meest affe en gefocuste voorstelling binnen de selectie jong theater". Moore Bacon! is op 16 september te zien in de repetitiezaal van Toneelhuis in de Leopoldstraat in het kader van het festival Love at first Sight. Van 2017 tot 2021 werkt Bosse Provoost binnen Toneelhuis in het jongemakerstraject P.U.L.S..

 

Reacties (0)

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties