nl fr en
Theater

Liedje voor Gigi

Bekijk foto's

Een reeks toverdozen, sterren, muziek, een huis, schaduwen, deuren die opengaan en toe.

Theatermaker en beeldend kunstenaar Benjamin Verdonck maakt in 2014 notallwhowanderarelost, waarin hij het publiek binnenlokt zonder woorden, zonder muziek maar met veel touwtjes, kleuren en een truc met een stoel. “Op de hectische chaos en de te spectaculaire snelheid van onze maatschappij is deze voorstelling een glashelder antwoord dat blaakt van rust en verstilling”, zegt de Jury van het Theaterfestival 2014.

Liedje voor Gigi is zijn nieuwste voorstelling binnen dit genre. 

Een huis, schaduwen, deuren die opengaan en toe. Benjamin Verdonck is de machinist die het verglijden van de beelden in gang zet, om er vervolgens in verloren te lopen. Een kinderlied, live begeleid door twee muzikanten, Bram Devens (Ignatz/en de stervende honden) en Tomas De Smet (Think of One, Zita Swoon, King Dalton,…)

John Berger: “Degenen die als eersten de sterrenbeelden construeerden en vervolgens benoemden waren vertellers. Het trekken van een denkbeeldige lijn tussen een groepje sterren verleende er een beeld en een identiteit aan. De aan de lijn geregen sterren waren als gebeurtenissen die worden aaneengeregen door een verhaal. De voorstelling van de sterren als beelden veranderde natuurlijk niets aan de sterren zelf, en evenmin veranderde er iets aan de zwarte leegte eromheen. Wat er door veranderde was de manier waarop mensen de nachthemel lezen. Het probleem van de tijd is als het duister van de hemel. Elke gebeurtenis is een ingeschreven figuur binnen haar eigen tijd. Gebeurtenissen kunnen zich combineren en hun tijd kan gedeeltelijk samenvallen, maar de temporele gemeenschappelijkheid tussen gebeurtenissen strekt zich niet wetmatig uit buiten de combinatie. Een hongersnood is een tragische combinatie van gebeurtenissen. Waar de Grote Beer, die immers in een andere tijd bestaat, onverschillig onder blijft.”

Nagesprek: op zaterdag 20 januari 2018 gaat Pieter T'Jonck (architect en journalist) in gesprek met Benjamin Verdonck na de voorstelling.

"De onopgeloste spanning tussen de betovering van het miniatuurtheater en de verhalen over de trage ramp die het is om op te groeien in een verwarrende wereld maakt Liedje voor Gigi diep ontroerend."

Pieter T'Jonck in De Morgen , 22 januari 2018

" Liedje voor Gigi is een ode aan de onbevangenheid, aan het ontdekken en de fantasie, en aan het geluk dat je kunt ontlenen aan een moment met een kind. Een ode aan een 'gewoon' moment eigenlijk. Dat Verdonck dan toch weer bijzonder maakt."

"Tussendoor bedient Verdonck panelen en schuifjes van een minitheatertje, waarin steeds nieuwe perspectieven en doorkijkjes ontstaan. Niets is wat het lijkt in deze kijk- annex toverdoos: een oneindige balzaal verdwijnt in een zwart gat, een rood vlak krijgt de illusie van de oerknal. Het is een kabbelend komen en gaan van kleuren, vormen en licht, waarin je wordt opgezogen als in een schilderij van Mark Rothko. Je geeft je over aan Verdoncks onthaastende magie."

Alexander Hiskemuller in Trouw **** , 25 januari 2018

"Liedje voor Gigi is een voorstelling om in te verdwalen, om je een uur lang over te geven aan de kleine handreikingen van tekst en toneelbeeld en vervolgens als een kind mee te tuimelen in die meervoudige perspectieven. En dan laten we de volwassen werkelijkheid wel even voor wat ie is, die wacht immers wel."

Sander Janssens in Het Parool , 25 januari 2018

"Voor zijn minimalis­tische voorstelling Liedje voor Gigi - die nog geen 50 minuten duurt - knutselde hij een toverdoos in elkaar waarvan de deurtjes openschuiven door aan touwtjes te trekken. Elk nieuw deurtje verbergt weer een andere dimensie in de doos, waardoor deuren blijven opengaan en je je blik steeds verder op de einder kan richten. De belichting maakt het een bijzondere kijkervaring, die je bepaalde illusies van diepte en beweging verschaft.​"

Credits

van en met

 • Benjamin Verdonck

muziek

 • Bram Devens
 • Tomas De Smet

dramaturgie

 • Sven Roofthooft

decor

 • Benjamin Verdonck
 • Aidan Radier

lichtontwerp

 • Lucas Van Haesbroeck

kostuum

 • Filip Eyckmans

productie

 • Toneelhuis

met de steun van

 • Casa Kafka Pictures - Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius

Alle data

 1. donderdag 31 mei 2018 — Grand Theatre, Groningen
 2. dinsdag 12 juni 2018 — Fundamental Monodrama Festival, Luxemburg

Nieuws over ‘Liedje voor Gigi’

Artikel — 20 januari 2018

Pieter T'Jonck in gesprek met Benjamin Verdonck

Op 20 januari gaat Pieter T'Jonck (architect en journalist) na Liedje voor Gigi in gesprek met Benjamin Verdonck over de voorstelling en ander werk van Benjamin.

Reacties (10)

Lus — 18 maart 2018

Poëzie in een doos(je). Ontroerend schoon.

Lex — 13 maart 2018

dankzij Frieke Janssens is dhr Verdonck een van de eerste personen die ik dagelijks tegenkom (zij heeft hem heel mooi geportretteerd en hij hangt naast de keukendeur). Het liedje was puur genieten, de hypnose van de vlakken werkte voor mij heel goed die avond. Peins dat je gelijk mee moet zijn met zo'n werk, anders is het hopeloos....toch blijft zijn 313 (dit nummer staat op mijn linker bovenarm als ode aan Toon Tellegen) mijn favoriet

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

Voor vragen mbt tickets kan u terecht op tickets@toneelhuis.be.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

1095 Theater 13 september 2017 t/m 12 augustus 2018

1095

Kuiperskaai / Lisaboa Houbrechts

Don Juan Theater 5 juni 2018

Don Juan

Comp. Marius / Tom Goossens / DESCHONECOMPANIE / Wouter Deltour