nl fr en
Theater

Irakese geesten

Mokhallad Rasem

Wat is oorlog? Wat is winnen? Wat is verliezen? Mokhallad Rasem verbeeldt een complexe thematiek met lichtheid en humor in een theatertaal die de culturele verschillen met gemak overstijgt.

Mokhallad Rasem is vanaf 2013 een nieuwe Toneelhuismaker. Irakees van oorsprong, theaterregisseur en –acteur van opleiding en intussen al een zestal jaar inwoner van Antwerpen. In 2010 zette Rasem zich op de theaterkaart met Irakese geesten, een dynamische voorstelling over de impact van de oorlog op zijn generatie. Onmogelijk te vatten voor de Westerse toeschouwer, bittere realiteit voor de twintigers die een groot stuk van hun leven in oorlog doorbrachten. “Wat is oorlog? Wat is winnen? Wat is verliezen?” Rasem verbeeldt deze complexe thematiek met de nodige lichtheid en humor, samen met twee gevluchte Iraakse acteurs en twee Vlaams-Duitse actrices, in een theatertaal die de culturele verschillen verrassend overstijgt. Irakese geesten won de Jong Theater Prijs op Theater aan Zee 2010 in Oostende en reisde intussen met groot succes in binnen- en buitenland.

Credits

van en met

 • Ahmed Khaled
 • Sarah Eisa
 • Duraid Abbas
 • Julia Clever
 • Mokhallad Rasem

concept, regie

 • Mokhallad Rasem

video

 • Hamdan Saray

productie

 • Monty

uitvoerend producent

 • Toneelhuis

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. vrijdag 25 mei 2012 — Festival Transamériques - Montréal, Canada, Montréal
 2. zaterdag 26 mei 2012 — Festival Transamériques - Montréal, Canada, Montréal
 3. zondag 27 mei 2012 — Festival Transamériques - Montréal, Canada, Montréal
 4. vrijdag 29 juni 2012 — Infant festival, Novi Sad, Novi Sad
 5. donderdag 20 september 2012 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 6. vrijdag 28 september 2012 — Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg
 7. dinsdag 9 oktober 2012 — BOZAR, Brussel, Brussel
 8. dinsdag 27 november 2012 — Automne en Normandie, Rouen, Rouen
 9. zaterdag 26 januari 2013 — Festival de Liège, Luik
 10. zondag 27 januari 2013 — Festival de Liège, Luik

Nieuws over ‘Irakese geesten’

Het theater van Mokhallad Rasem Artikel — 29 maart 2018

Het theater van Mokhallad Rasem

Mother Song, de nieuwe voorstelling van Mokhallad Rasem, ging in première in Oostenrijk en is eind april te zien in de Bourla. Erwin Jans, Toneelhuisdramaturg, ging met Mokhallad in gesprek over vorig en nieuw werk.

Tussen Schelde en Tigris Artikel — 28 augustus 2013

Tussen Schelde en Tigris

Op zaterdag 31 augustus om 20u10 zendt Canvas een aflevering van Vranckx uit waaraan Mokhallad Rasem als regisseur meewerkt. Vranckx is een reportagemagazine dat verslag uitbrengt over de grote brandhaarden op het wereldtoneel, maar evengoed de kleine verhalen vertelt die meer verdienen dan de coulissen. De reportages dragen de uitgesproken stempel van de reporter. In Tussen Schelde en Tigris gaat het over Zelfa Madhloum, een Antwerpse van Iraakse afkomst. Samen met Mokhallad Rasem en een cameraman van Iraakse afkomst trok zij begin juli naar Irak.

Van Irakese geesten naar Romeo & Julia Video — 8 maart 2013

Van Irakese geesten naar Romeo & Julia

Mokhallad Rasem is theatermaker, regisseur en vaak ook acteur in zijn eigen voorstellingen. Beeldreporter Lynn Van Oijstaeijen volgde hem en zijn collega-acteurs onderweg naar Luik. Op het internationaal gerichte Festival de Liège speelde de (voorlopig) laatste voorstelling van Irakese geesten, de productie uit 2010 waarmee de ploeg zich op de landkaart zette.  Lynn maakte een beeldverslag en sprak met Mokhallad.

Irakese geesten: dit IS het nieuws Video — 3 september 2012

Irakese geesten: dit IS het nieuws

“Of Irakese Geesten een theaterstuk over de oorlog in Irak is? Ja, maar in de eerste plaats is het een slim stuk over hoe we kijken: naar theater, naar rampspoed, naar het vreemde en de vreemde en - ad ultimum, als een onverwachte boomerang - ook naar onszelf. Irakese Geesten: dit IS het nieuws.” – Liv Laveyne in Knack

Nooit gezien Video — 31 augustus 2012

Nooit gezien

Alles wat u aan moois gemist heeft, kan u bij het begin van het seizoen inhalen in de Bourla. Inclusief werk van de nieuwe Toneelhuismakers: FC Bergman en Mokhallad Rasem.

Irakese geesten getipt op Festival TransAmériques (Montréal) Foto — 30 mei 2012

Irakese geesten getipt op Festival TransAmériques (Montréal)

Irakese geesten, in regie van Mokhallad Rasem, speelde van 25 t.e.m. 27 mei in Montréal op het internationale Festival TransAmériques, en werd door de critici getipt als must see voorstelling. Met drie maal een uitverkochte zaal tot gevolg.

Reacties (0)

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

Homemade Theater 4 februari 2022 t/m 8 maart 2022

Homemade

Mokhallad Rasem / Toneelhuis / Kuno Bakker / Dood Paard