Bekijk foto's
Literatuur

Hugo Clauslezing

De levens van Claus

Toneelhuis, Behoud de Begeerte, De Bezige Bij

Aan het eind van zijn leven zei Hugo Claus, dichter, romancier, toneelschrijver, vertaler, regisseur, filmer, scenarist en schilder: ‘Ik weet niet alleen méér dan mijn eventuele toekomstige biograaf, ik weet het ook beter. De verschrikkelijke geheimen van mijn bestaan gaan met mij het graf in.’ 
Zou het? Met geduld, scherp verstand en sensitiviteit ontwart biograaf Mark Schaevers mythe en realiteit en brengt hij ons dichter bij Claus dan die zelf ooit heeft toegestaan. De levens van Claus is een machtige biografie van een kunstenaar die zijn eeuw in Nederland en Vlaanderen domineerde. Hier wordt het lezen van een exceptioneel leven een belevenis.
 
Om de biografie op gepaste wijze voor te stellen, organiseren uitgeverij De Bezige Bij en Behoud de Begeerte een nieuwe editie van de Hugo Clauslezing, in samenwerking met het Toneelhuis. In deze reeks treden auteurs voor het voetlicht met een nieuwe tekst waarin het oeuvre van Claus resoneert. In navolging van onder anderen Gerrit Komrij, Tom Lanoye, Jeroen Olyslaegers en Erwin Mortier zal Mark Schaevers in een twintigtal scènes een portret van Claus schetsen – een lezing die geen deel uitmaakt van het boek. Daarbij blikt de biograaf terug op zijn enigmatische onderwerp en op een bewogen documentair traject. Aansluitend gaat hij in gesprek met Connie Palmen, zeer vertrouwd met Hugo Claus én met het biografische genre.

Actrice Marie Vinck leest een Oostakkers gedicht voor. Zanger-muzikant Bert Ostyn brengt Envoi, de song die zijn band Absynthe Minded in 2009 uitbracht, naar een gedicht van Claus.

met

  • Mark Schaevers
  • Connie Palmen

productie

  • Behoud de Begeerte
  • De Bezige Bij

in samenwerking met

  • Toneelhuis

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. donderdag 29 februari 2024 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Ook interessante producties